Na jó, ez csak részben igaz, hiszen a most következő dinnyés desszert valójában nem fagylalt, hanem egy sorbetfajta, az olaszok kedvence: a granita. A különbség csupán annyi a fagylalt és a sorbet között, hogy míg a fagylalt tejszínnel készül, a sorbet sokkal „vizesebb” , kásásabb jellegű nyalánkság.
Szinte bármilyen gyümölcsből készíthetünk sorbetet, de ha tényleg nagyon gyors, ízletes és egyszerű változatra vágyunk, készítsük görögdinnyéből. A dinnye rendkívül alkalmas a feladatra, hiszen lédús, kissé kásás, ami nagyon jót tesz a sorbet állagának, és éppen eléggé édes ahhoz, hogy ne kelljen utánaízesíteni.
Persze ha szeretnénk semmi sem áll az utunkba, egy kevés méz akár még jót is tehet neki – ha nem teljesen érett dinnyéből készítenénk –, sőt ha még egy kicsit szeretnénk felturbózni is a granitát, adhatunk hozzá aprított mentát vagy akár bazsalikomot is!
Na de lássuk, hogyan is készül: