Az olaszok nemcsak fagylaltban nagyok, hanem jégkrémben, pontosabban parféban is, ami a házi fagylalt egyik legjobb alternatívája. Ez a semifreddo.
A semi félig, a freddo hideg, a semifreddo pedig ez az isteni édesség, ami akkor szeletelhető, ha a fagyottnál egy kicsit már lágyabb, vagyis már csak félig fagyos. A krémességét a tetemes mennyiségű tojásnak és tejszínnek köszönheti, szóval egyáltalán nem alakbarát nyári desszert, de nagyon finom, és nem kell fagylaltgép a készítéséhez, vagyis bárki elkészítheti, akinek kedve szottyan egy selymes, jeges édességhez. A semifreddo gyakorlatilag ugyanaz az olaszoknál, mint ami a parfé, pontosabban parfait a franciáknál (ami egyébként tökéleteset jelent franciául, nem véletlen, hogy a fagyidesszert kiérdemelte ezt a nevet).
Általában hosszúkás torta- vagy pástétomformába öntik a gazdag tejszínes krémet, és ebben fagyasztják, de elkészíthető egyszemélyes adagokban kis pitetálakban vagy akár szilikon muffinformában is. Rengeteg módon ízesíthető: gyümölccsel, csokoládéval, karamellel, fahéjjal, ahogy a fagylaltoknál is, de gazdagítható piskótadarabokkal, vagy a parfétorta alját (tetejét, mert majd kiborítjuk) kirakhatjuk piskótával, keksszel.
Citromos semifreddo
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a 6 tojássárgát robotgéppel habosra keverjük a mézzel, majd belereszeljük a citromok héját, belefacsarjuk a levét is. A zselatint 2-3 evőkanál vízzel simára keverjük. A mézes tojássárgát vízgőz fölött folyamatosan keverve felmelegítjük (ne forraljuk, mert rántotta lesz belőle), amikor már sűrűsödik, hozzáadjuk a zselatint, és még 1-2 percig keverjük a gőz fölött, majd levesszük.
A tojásfehérjét és a hideg tejszínt külön-külön felverjük. Először a fehérjehabot keverjük óvatosan, finoman a citromos tojáskrémbe, majd a tejszínhabot is.
Egy őzgerinc- vagy pástétomformát kibélelünk fóliával, majd belesimítjuk a citromos krémet. Fagyasztóba tesszük legalább 4-5 órára.
Tálalás előtt kivesszük a mélyhűtőből, tálra borítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, és málnaszemekkel díszítve tálaljuk. 10–15 perc alatt – időjárástól függően – szeletelhetőre puhul.