Ami nekünk a lecsó, a franciáknak az a ratatouille, vagyis a kiadós nyári egytálétel, amit számtalan változatban készítenek – az egyszerű rusztikustól a kifinomult, ínyenc változatokig.
Francia vagy mediterrán lecsónak is nevezik a ratatouille-t (ejtsd: ratatuj), alapja ugyanúgy hagyma, paprika és paradicsom, mint a lecsónál, de van benne bőségesen padlizsán és cukkini is, valamint fokhagyma és mediterrán zöldfűszerek. Húsféle sosem kerül bele, de szívesen fogyasztanak mellé akár sült, akár grillhúst, halat, de önmagában is finom vegetáriánus, sőt vegán étel.
A klasszikus recept meglehetősen macerás, mert az összes zöldséget először külön-külön megsütik serpenyőben, kevés olajjal, majd összeöntik, és így főzik készre. Az igazán profik már a fogyasztás előtti napon elkészítik, hogy másnapra az ízek tökéletesen összeérjenek, és mint sok más étel, a ratatouille is jobb többször melegítve.
Ennél sokkal egyszerűbb változatok is léteznek, amik szerintünk legalább olyan finomak. Ha a mi lecsónkat gazdagítjuk felkockázott cukkinivel és padlizsánnal, kis kakukkfűvel és bazsalikommal, az is tökéletes ratatouille-változat, de még egyszerűbb a sütőben sült változat, ami ráadásul mutatós, szinte alig kell hozzá zsiradék, így kimondottan diétás, könnyű étel, és mindehhez nem is kell mellette állni, amíg elkészül.
Süthetünk hozzá egy szelet roston csirkemellet vagy egy halfilét, de akár egy kis kenyérrel, a drága szaftot kitunkolva magában is tökéletes nyári ebéd vagy vacsora.
Csőben sült ratatouille
Hozzávalók:
Elkészítés: A lila hagymát, a piros kaliforniai paprikát, a cukkinit és a paradicsomot karikákra vágjuk, a sárga kaliforniai paprikát felkockázzuk. A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A felkarikázott cukkinit, padlizsánt és paprikát megsózzuk, megszórjuk provence-i fűszerkeverékkel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, 2-3 evőkanál olajjal meglocsoljuk, majd összeforgatjuk. Tűzálló tálba rendezzük az így előkészített zöldségeket a paradicsomkarikákkal felváltva, megszórjuk a felkockázott sárga kaliforniai paprikával és néhány ág kakukkfűvel, a zöldséglevessel leöntjük.
Alufóliával lefedve 200 fokon 30 percig sütjük a sütőben, majd a fóliát levéve kicsit hagyjuk megpirulni.