Tombol a nyári nagy meleg, és ilyenkor még az étvágyunk sem a régi. Valljuk be, ilyen melegben kinek is lenne kedve órákat a konyhában tölteni, mert én – ha tehetem – csakis egyszerű és gyorsan elkészíthető ételeket próbálok meg főzni.
Mivel a veteményeskertben óriásira nőttek a cukkinibokrok, melyek ontják a termést, és már a paradicsom is szépen pirosodik, így ezek felhasználásával készült az ebéd. Egyetlen „különlegesebb” dolog van ebben az amúgy egyszerű, de isteni mediterrán hangulatú ételben, ez pedig a lecsepegtetett tejföl. Ha ugyanis 1-2 órát szűrőben hagyjuk kicsepegni a tejfölből a savót, sokkal krémesebb, selymesebb lesz vele az étel.
Ha a tejfölös ügyködést nem számoljuk – ne számoljuk, jól elvan magában –, akkor alig fél órát kell csak rászánnunk, és már tálalhatjuk is ezt a remek fogást. Ebédre, vacsorára egyaránt megállja a helyét.
Cukkinis-paradicsomos tészta
Hozzávalók:
Elkészítés: A tejfölt felhasználás előtt 1-2 órával öntsük bele egy szűrűbe, és alaposan csepegtessük le, így sűrűbb, krémesebb lesz.
A cukkinit és a paradicsomot ízlés szerint daraboljuk fel. A fokhagymát és a friss bazsalikomleveleket vágjuk fel apróra.
A tésztát főzzük ki enyhén sós vízben, majd szűrjük és csepegtessük le.
Egy wokban (vagy serpenyőben) hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és pirítsuk pár pillanatig. Ezután adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg az apróra vágott bazsalikommal. Néha megkeverve pároljuk pár percig. Ezután adjuk hozzá a paradicsomot, szórjuk meg egy csipet cukorral, és óvatosan keverjük össze. Szintén pároljuk pár percig, de vigyázzunk, nehogy a paradicsom túlpuhuljon és szétessen.
Amikor a cukkini és a paradicsom roppanósra párolódott, akkor óvatosan keverjük hozzá a lecsepegtetett tejfölt. Ezután öntsük rá a lecsepegtetett tésztát, majd szintén óvatosan keverjük, melegítsük össze a zöldségekkel.
Tálalás előtt szedjük tányérra az elkészült cukkinis-paradicsomos tésztát, majd bazsalikommal díszítve kínáljuk.