A friss, zsenge karalábé a kedvenceim közé tartozik, és képes vagyok pucolás közben szinte a felét elropogtatni. A férjem kevésbé lelkesedik érte, és kicsit aggódtam, hogy egyáltalában megkóstolja-e majd, de szerencsére nagyon finom volt, és még repetát is kért.
A karalábé mellett volt itthon egy szép darab afrikai harcsa, így egy könnyű ebédet sikerült összehozni. A harcsaszeleteket ízlés szerint tengerihal-filére, vajhalra, a halat nem kedvelők pedig csirkemellfilére cserélhetik.
Mivel a karalábégolyócskák kivájása után marad törmelék, így a hal mellé kétféle köretet is készíthetünk, mert mindkettő jól illik hozzá.
Fűszeres harcsaszelet sült karalábéval és karalábékrémmel
Hozzávalók:
Elkészítés: A halszeleteket folyó víz alatt mossuk le, töröljük szárazra, majd enyhén sózzuk be. A fokhagymát nyomjuk bele a tejbe, majd tegyük bele a halszeleteket, és hagyjuk 1-2 órán át állni, hogy az ízek jól átjárják.
A bacont vágjuk fel vékony csíkokra, majd az olívaolajon süssük szép pirosra, ropogósra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tálalásig tegyük félre.
A halat vegyük ki a fokhagymás tejből, majd papírtörlővel töröljük szárazra. Ezután ízlés szerint csepegtessük meg a citromlével, szórjuk meg a halfűszerkeverékkel, és őröljünk rá frissen színes borsot.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg 1-2 evőkanál szalonnazsírral. Helyezzük rá a befűszerezett halszeleteket, majd locsoljuk meg 1/2 evőkanál zsiradékkal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép pirosra.
A karalábés körethez:
Elkészítése: A karalábét pucoljuk meg, majd vájjunk ki belőle annyi golyót, amennyit csak tudunk.
A kivájt golyókat és a visszamaradt karalábédarabokat tegyük bele egy edénybe, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ezután szórjuk meg az ételízesítővel, egy kevés sóval, majd főzzük puhára – arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük. Ezután szűrjük le, majd szedjük külön a golyókat és a darabos karalábét.
A bacon sütésénél visszamaradt zsiradékot hevítsük fel, tegyük bele a karalábégolyókat, és süssük szép pirosra. Sütés közben szórjuk meg egy csipet sóval, és többször rázogassuk meg a serpenyőt, hogy a karalábé egyenletesen lepiruljon. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tálalásig tartsuk melegen.
A visszamaradt karalábédarabokhoz adjuk hozzá a mascarponét, ízlés szerint petrezselyemzöldet, sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, majd turmixoljuk össze. Közben kóstolgassuk, és apránként fűszerezzük!
Tálaláskor kanalazzuk a tányérra a karalábékrémet, majd helyezzük rá a halszeletet. Ezután tegyük mellé a sült karalábét, szórjuk meg a ropogósra sült baconnel, majd úgy kínáljuk.