Írd be, mit keresel:

Omlós-illatos nyári desszert: sárgabarackos pitetorta

A különféle tartok, pitetorták annyira finomak, szépek és egyszerűek, hogy érdemes rendszeresen sütni – a szezon kínálta gyümölcsökkel. Mivel érik a sárgabarack, érdemes kihasználni minél többféle módon, elsőként akár egy omlós tésztájú pitetortának.

Cookta - 2016.07.10.
Omlós-illatos nyári desszert: sárgabarackos pitetorta

A linzer alaptészta, amiből készülhet aprósütemény, linzerkarika, isler, de különféle piték tésztája is lehet. A jó linzer omlós, puha, illatos. Egyszerűen elkészíthető, de nem árt ismerni az alapszabályokat. Alig néhány alapanyag kell csak hozzá, összeállítása egyszerű, utána pedig sokféle módon használhatjuk, például szezonális gyümölcsökkel kirakva omlós-illatos pitetortának.

Az alapváltozat csupán linzertészta, gyümölcs és egy kis cukor, de tehetünk a gyümölcsök alá pudingos vagy túrós tölteléket is, vagy a barackos réteget meglocsolhatjuk vaníliás sodóval, majd így süthetjük. A tetejére szórhatunk szeletelt vagy egész mandulát, durvára vágott pisztáciát, de fűszerezhetjük egy kis fahéjjal is. 

Forrás:
iStock

Ha az alapreceptet választjuk, tálalásnál kínálhatunk mellé egy kis édes tejszínhabot, vaníliafagyit vagy vaníliaszószt – isteni!

Sárgabarackos pitetorta

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1/2 citrom reszelt héja

A töltelékhez:

  • 1 kg sárgabarack
  • 8 dkg darált mandula (vagy dió)
  • 8 dkg porcukor

Elkszítés: A tésztához a lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd a tojássárgát, a porcukrot és a reszelt citromhéjat is hozzáadva összegyúrjuk gyorsan, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj. Gombóccá formáljuk, és fóliába csomagolva legalább 1 órát a hűtőben pihentetjük.

Közben a barackokat félbevágjuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk. A darált mandulát összekeverjük a porcukor felével.

A tésztát kinyújtjuk vagy direkt a pitetálba nyomkodjuk úgy, hogy pereme is legyen, megszurkáljuk egy villával, majd egyenletesen elosztjuk a tetején a cukros mandulát. Körkörösen kirakjuk a barackcikkekkel, és meghintjük a paradék porcukorral.

Előmelegített 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.