A különféle tartok, pitetorták annyira finomak, szépek és egyszerűek, hogy érdemes rendszeresen sütni – a szezon kínálta gyümölcsökkel. Mivel érik a sárgabarack, érdemes kihasználni minél többféle módon, elsőként akár egy omlós tésztájú pitetortának.
A linzer alaptészta, amiből készülhet aprósütemény, linzerkarika, isler, de különféle piték tésztája is lehet. A jó linzer omlós, puha, illatos. Egyszerűen elkészíthető, de nem árt ismerni az alapszabályokat. Alig néhány alapanyag kell csak hozzá, összeállítása egyszerű, utána pedig sokféle módon használhatjuk, például szezonális gyümölcsökkel kirakva omlós-illatos pitetortának.
Az alapváltozat csupán linzertészta, gyümölcs és egy kis cukor, de tehetünk a gyümölcsök alá pudingos vagy túrós tölteléket is, vagy a barackos réteget meglocsolhatjuk vaníliás sodóval, majd így süthetjük. A tetejére szórhatunk szeletelt vagy egész mandulát, durvára vágott pisztáciát, de fűszerezhetjük egy kis fahéjjal is.
Ha az alapreceptet választjuk, tálalásnál kínálhatunk mellé egy kis édes tejszínhabot, vaníliafagyit vagy vaníliaszószt – isteni!
Sárgabarackos pitetorta
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkszítés: A tésztához a lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd a tojássárgát, a porcukrot és a reszelt citromhéjat is hozzáadva összegyúrjuk gyorsan, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj. Gombóccá formáljuk, és fóliába csomagolva legalább 1 órát a hűtőben pihentetjük.
Közben a barackokat félbevágjuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk. A darált mandulát összekeverjük a porcukor felével.
A tésztát kinyújtjuk vagy direkt a pitetálba nyomkodjuk úgy, hogy pereme is legyen, megszurkáljuk egy villával, majd egyenletesen elosztjuk a tetején a cukros mandulát. Körkörösen kirakjuk a barackcikkekkel, és meghintjük a paradék porcukorral.
Előmelegített 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.