A tortillából készült melegszendvics – a quesadilla – a mexikói konyha egyik remek darabja, amit rengeteg módon tölthetünk, készíthetünk. Most egy gluténmentes változat következik sok sajttal és színes zöldségekkel.
Ha kész tortillalappal dolgozunk, akkor a világ egyik leggyorsabb étele a reszelt sajttal, apróra vágott sonkával, kis kukoricával vagy babbal megszórt és összehajtott tortilla, amit serpenyőben pár perc alatt megpirít az ember. Létezik kukoricalisztből készülő tortillalap is, de házilag egy kis zabpehellyel is süthetünk „majdnem” tortillát.
Persze csak formájában hasonlít a mexikói lapos kenyérre, valójában inkább zabpalacsinta, amit nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthetünk.
A töltelék ízlésünk és a hűtőnk kínálata szerint változtatható, variálható – de ezzel a színes spenótos, piros-zöld paprikás, soksajtos változattal is biztos lesz a siker.
Zabpelyhes tortilla melegszendvics
A tortillához:
A töltelékhez:
Elkészítés: Először elkészítjük a tésztát: 2 db tojást villával felhabosítunk egy csipet sóval, majd belekeverünk 4 evőkanál zabpelyhet. Kókuszzsírral kent serpenyőbe öntjük, ugyanúgy sütjük, mint a palacsintát, először az egyik oldalát, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. A maradék tojásból és zabpehelyből még egy „tortillát” sütünk. Félretesszük.
A paprikákat megmossuk és csíkokra szeljük, a megtisztított hagymát kockára vágjuk, a spenótot megmossuk és a vastagabb szárrészeit eltávolítjuk. Egy wokserpenyőben kevés kókuszzsírt hevítünk, és ezen kissé megpirítjuk a zöldségeket (nagy lángon), a zöldségeknek roppanósnak kell maradnia!
A tortillasütéshez használt serpenyőt visszatesszük a tűzre, és alulra egy lap tortillát teszünk, erre jön a reszelt sajt fele, majd a párolt-sült zöldségek, a sajt másik fele, végül a második tortilla. Annyi ideig melegítjük, hogy a sajt megolvadjon, és összeragassza a szendvicsünket.
A receptet és a fotót Putóczki Gáborné küldte. Köszönjük!