Ha valaki kiszámolta már, hogy egy kiló dinnye ára voltaképpen csak fél kiló ehető csemegére vonatkozik, az nagyon téved. Ugyanis a görögdinnye minden része – a hajszálvékonyan lehántott zöld rész kivételével – ehető, sőt, mennyei és egészséges.
Hazamegy a sasmama a rettentő éhes, tátogó kis sashoz, visz neki két egeret, meg egy héját. A sasfióka befalja az egereket, majd csalódottan néz a héjára. – Mamaaaa! Ezt miért kell megennem? – kérdi szipogva. – Azért, mert a héjában van a vitamin! – feleli a sasmama. Hát, ez részben a dinnyére is igaz. Annyi kiegészítéssel, hogy a dinnyének minden része jótékonyan és ínycsiklandón képes hatni ránk. Úgyhogy sem a magját, sem a héját nem érdemes kidobni, mert igazi cuppogós vagy ropogtatós csemegét készíthetünk belőlük.
Miért jó dolog a görögdinnye?
– Mert segít a szervezet lúgosításában
– Mert hidratálja a szervezetet, miközben remek vízhajtó
– Mert salaktalanít, vagyis kipucolja a bélrendszert
– Mert finom!
Miért jó a dinnyemag?
A dinnyemagtól félni szoktunk, mert állítólag megakadhat a torkunkon, vagy vakbélgyulladást okozhat, pedig ezek közül egyik feltevés sem bizonyított. Van, aki azért kotorja félre a késével, mert attól fél, hogy felpuffad tőle. Pedig ha tudnánk, mennyi kincset rejt a dinnyemag, nem fanyalognánk!
– Tele van cinkkel, vassal, kalciummal és B-vitaminokkal
– Telítetlen zsírsavai megvédik az érrendszert
– Teának megfőzött magjai segítik a vese működését, sőt megóvnak a vesekőképződéstől is
Dinnyemagtea, ha hajlamos vagy vesekőképződésre
– Gyűjts össze a dinnyéből annyi magot, amennyit csak tudsz. 2-3 liternyi teához 4-5 evőkanálnyi magra lesz szükség.
– Dobd bele a magokat a kávédarálóba, és őröld finomra.
– Forralj fel 2-3 liter vizet, és szórd bele az őrleményt. Főzd 10-15 percig.
– A következő 2-3 napban naponta igyál meg egy-egy csésze teát éhgyomorra és lefekvés előtt.
Dinnyemagszotyi
Dobd forró serpenyőbe a megmosott és megszárított dinnyemagokat. Addig pirítsd, míg pattogni nem kezd. Most fűszerezd meg kedved szerint, és löttyints rá egy kevés vizet, hogy puhulni tudjon. Ha a víz elfő, és a magok még nem elég puhák, önts rá még vizet. Natúron is finom, de fűszerezhető sóval, csilivel vagy mézzel is.
Mire jó a dinnyehéj?
Hát egyrészt – József Attila óta tudjuk –, hogy remekül úszik a Dunán. Másrészt egy kis édesítéssel, savanyítással szuper édesség varázsolható belőle. Az egészet úgy kell kezdeni, hogy a maradék héjról nagyon vékonyan vágjuk le a zöld részt. Ez most már tényleg mehet a kukába. Nem baj, ha a fehér részen hagyunk egy kis pirosat, de nem kötelező. Ezután a fehér részt mossuk meg és vágjuk kockákra. És most jön az abrakadabra. Csinálhatunk belőle befőttet, szirupos desszertet vagy lekvárt is. Az egész a főzéssel indul, a főzőlébe mindig kell egy evőkanálnyi ecet, aztán, ha megpuhult, le kell önteni róla ezt a vizet, a dinnyéket átmosni, akár ki is nyomkodni. Most készítsünk egy szirupos öntetet, amibe mehet jó sok citrom, méz vagy cukor, de kerülhet bele pici rum, vanília és/vagy fahéj is. Ezzel a lével főzzük össze a dinnyehéjunkat. Ha télire tesszük el, szárazdunsztba kell tenni a még forró, de lezárt üvegeket. Minél sűrűbb a mázas cukor rajta, annál inkább idézi a keleti édességeket. Mivel a dinnye héjának nincs különösebb íze, minden azon múlik, hogy milyen fűszerekkel varázsoljuk megunhatatlanra!