A jól behűtött mézédes sárgadinnye már önmagában is kellemes nyári desszert, ráadásul egészséges, tele van vitaminokkal, rostokkal – és persze rengeteg vízzel, így folyadékpótláshoz is tökéletes, de egyszerűen és könnyen készíthetünk belőle még hűsítőbb jeges desszertet.
Fagyival nem lehet betelni a nyári hónapokban, ez a „hideg nyalat”, ahogy régen nevezték, kihagyhatatlan kánikula idején. Nem biztos azonban, hogy mindenféle bolti fagyikkal és jégkrémekkel jól járunk: egyrészt elég költséges móka, másrészt nem tudhatjuk, milyen adalékanyagok – habosítók, krémesítők, édesítők, állományjavítók – vannak benne. A házi fagyi nem ördöngösség, mutattunk is már néhány receptet: epreset, csokisat, kávésat, áfonyásat – jöjjön most a sárgadinnyés változat!
Sárgadinnye-sorbet
A sorbet olyan gyümölcsfagyi, ami nem tartalmaz tejterméket, a gyümölcs dominál benne, hűsít, frissít, isteni finom – és rémegyszerű elkészíteni. Ehhez a sárgadinnyés változathoz mindössze a gyümölcsre, citromlére és mézre van szükség!
Hozzávalók:
Elkészítés: A dinnyét félbevágjuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk, majd a héjától megszabadított gyümölcsöt felkockázzuk. Egy tálcára rakjuk, majd a fagyasztóba tesszük 4-5 órára.
A fagyott dinnyekockákat turmixgépbe dobjuk, ráfacsarjuk a citrom levét, a dinnye édességétől függően mézet kanalazunk hozzá, valamint egy pici vizet öntünk hozzá, majd pépesítjük. A jeges krémet egy dobozba tesszük, és visszatesszük a mélyhűtőbe 1-2 órára.
Tipp: Ha izgalmasabbá szeretnénk tenni, adhatunk hozzá a turmixolás előtt néhány levél mentát, citromfüvet vagy bazsalikomot.
A videón megtekinthető, hogy pontosan hogyan készül: