A sör malátából, vízből, komlóból készült, illetve egyéb engedélyezett anyagokkal ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, alkoholtartalmú ital. A wikipédia szerint. Szerintem meg egyszerűen csúcs.
Igaz, én csak a forró nyárban szeretem, méghozzá üvegkorsóban, aminek az oldaláról apró gyöngyökben csorog lefelé a pára. A hab hófehér és kemény, gyerekkoromban apu mindig megengedte, hogy leigyam, aztán nevetgélt a fehér orromon. Végül én is igen nevetgélős lettem, valószínűleg, mert már a hab is elég volt ahhoz, hogy becsiccsentsek.
A sör, vagyis a folyékony kenyér valóban tápláló, bár nem tartalmaz annyi kalóriát, mint a bor. Viszont rengeteg jótékony hatása van:
Most, hogy eleget dicsértük, megállapíthatjuk, hogy a söröcske mértékkel akár mindennap fogyasztható, alkoholmentes változata pedig gyerekeknek is adható, a ma oly divatos gyümölcs ízesítésű fajtái biztosan ízleni is fognak. Igen ám, de mit eszegessünk hozzá?
Sörkorcsolyák nyáridőre
Azt szokták mondani, hogy a sör a jó zsíros, sós, csípős, ropogós kajákat szereti. Hát, ez nem szép tőle! Talán nem is a sörtől szoktunk pocakot ereszteni, hanem azoktól a nasiktól, amiket bekapkodunk mellé? Sebaj, ha közben be-beugrálunk a medencébe vagy a tóba, és gyorsan leússzuk, ami úszógumivá válna.
Csilis sajtos rúd
A nagyi régi jó receptjét kicsit megbolondítjuk, a sajtból füstöltet választunk, a tésztát megcsípősözzük.
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a csilit, a szezámmagot, a tejfölt, a sót. Összegyúrjuk, ha van időnk, pihentetjük, ha nincs, akkor kinyújtjuk. A tojást felverjük, lekenjük a tészta tetejét. Egyenletesen megszórjuk a reszelt sajttal, és helyes kis csíkokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, és 180–200 fokra előmelegített sütőben kb. 15–20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Juhtúrós karikák
Nagyon egyszerű és nagyon finom, készíthetjük túróval is, gazdagíthatjuk kis sonkával, hagymával…
Hozzávalók:
Elkészítés: A kiflit vágjuk fel 1-2 cm vastag karikákra. Az olívaolajba szórjunk kevés sót (a juhtúró is sós!) borsot, esetleg őrölt bazsalikomot, majd forgassuk meg benne a kiflikarikákat egy pillanatra. Dobáljuk felforrósított teflonba a kifliket, és pirítsuk meg mindkét oldalát. Ha a hagymás vagy kapros receptet választjuk, vágjuk nagyon apróra a hagymát vagy a kaprot, és keverjük össze a juhtúróval. A tepsiből papírra szedett kiflik felső oldalára pakoljunk egy-egy kis kupaccal a túróból.
Baconben sült virsli
Ez a világ legegyszerűbb és talán legsörbarátabb receptje.
Hozzávalók:
fejenként 2-3 virsli
szeletelt bacon
ketchup, mustár, kenyérféle a tálaláshoz
Elkészítés: A virsliket falatnyi darabokra vágjuk, baconbe tekerjük, és fogpiszkálóval megtűzzük. Serpenyőben pirosra sütjük, majd tálra szedjük úgy, hogy a fogpiszkálók felfelé álljanak. Felkarikázott kiflikkel, mustárral, ketchuppal kínáljuk.
Tudtad?
Már az ókor kezdete előtt, a Kék-Nílus völgyében is ittak sört, bizonyíték rá egy Szudánban kiásott 7000 éves edény, amiben találtak némi sörmaradványt. Ebben az időben árpakenyérből készítették. A kenyeret vízben áztatták, megerjesztették, majd datolyával és a levelével ízesítették. Hol leszűrték, hol nem, mindenképp népszerű volt. A kőkorsókból szalmaszállal szívták ki.