A halakkal és tengeri herkentyűkkel hadilábon állunk, ritkán készítjük, bár tudjuk, milyen egészségesek. Sok fehérjét tartalmaznak, gazdagok ómega-3 és -6 zsírsavakban, miközben többnyire sovány húsúak, ráadásul finomak, így minden okunk megvan, hogy minél gyakrabban készítsük. Akár grillen!
Ma már nem ördöngösség beszerezni a különféle tengeri halat, rákot, tenger gyümölcseit, amelyeket változatosan készíthetünk, akár kerti partin, parázs fölött vagy rostlapon, grillen. Gyorsan megsülnek, jól pácolhatóak, nagyon nyári és mediterrán hangulatú étel minden halas fogás.
Aki járt kis görög falvakban, olasz kisvárosokban vagy a portugál tengerparti zegzugos utcákban, biztos emlékszik a grillezett halfélék csábító illatára. Ha otthon sütögetünk hasonló finomságokat, az szinte olyan, mintha nyaralnánk. 5 kedvenc receptet mutatunk.
Fokhagymás-csilis garnélanyárs
Pácot készítünk olívaolajból, lime levéből, amibe zúzott fokhagymát és csilipelyhet, sót és borsot keverünk. Ebbe forgatjuk bele a megtisztított garnélákat. Közben a fanyársakat vízbe áztatjuk, hogy ne gyulladjanak majd meg sütés közben, majd a garnélákat a nyársakra húzzuk, és parázs fölött vagy grillserpenyőben többször megforgatva és a páccal kenegetve 3–4 perc alatt megsütjük.
Lazac nyárson
A hal könnyen és gyorsan átsül, de hajlamos a szétesésre, ezért jó ötlet, ha nyersen felkockázzuk és nyársra húzzuk. Így nemcsak mutatós, de biztonságosabban is süthető.
A lazacfilét felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, egy kis citromlével megcsepegtetjük és összeforgatjuk. Tetszés szerint fűszerezhetjük egy kis őrölt koriandermaggal vagy gyömbérrel, majd nyársra húzzuk váltakozva színes kaliforniai paprikával – vagy tetszőlegesen akár más zöldséggel –, és parázs fölött vagy grillserpenyőben többször megforgatva 5–6 perc alatt megsütjük.
Tőkehal grillezve
A tőkehal viszonylag száraz, nagyon sovány húsát érdemes batyuban sütni: ha szabad tűzön készítjük, használjunk alufóliát, sütőben tökéletes hozzá a sütőpapír. A batyukba ízlés szerint tehetünk zöldségeket: cukkinit, répát, padlizsánt, zöldbabot, vékonyra szelt krumplit, hagymát – ezek képezik az alapját, ágyát a halnak, egyben a mi köretünket is. Erre tesszük a tőkehalfilét, kis olívaolajjal, fehérborral meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, a halat ízlés szerint fűszerezzük: nagyon jól illik hozzá az édeskömény, friss, nyári ízt kölcsönöz a fogásnak. A batyut alaposan lezárjuk – összekötjük vagy hajtogatjuk –, és grillrácson vagy sütőbe téve megsütjük. Parázs felett számoljunk kb. 15 perccel, sütőben 25 perccel – persze a batyu nagyságától függően.
Rák karibi hangulatban
Aki szereti az egzotikus ételeket, a grillezett ananászt semmiképpen se hagyja ki! Elképesztően jól illik a karamellizálódott sült ananász mindenféle grillhúsokhoz, de fokhagymás-fehérboros rákkal sütve valami mennyei. Ehhez a megtisztított garnélát kevés zúzott fokhagymával, sóval, borssal, olívaolajjal és egy kevés fehérborral összekeverjük. Ha igazán jót akarunk, akkor friss ananászt használunk, amit megpucolunk, felkockázunk, majd garnélával váltakozva – esetleg egy kis feldarabolt lilahagymával és zöldpaprikával – beáztatott nyársra húzunk. Parázs fölött vagy grillserpenyőben többször megforgatva 5–6 perc alatt megsütjük.
Tengeri hal mediterrán módon
Kisebb méretű tengeri halat egészben is süthetünk a grillen, ha nincs speciális forgatható halsütőformánk, akkor a legideálisabb megoldás az alufólia. A megtisztított halat alufóliára tesszük, kívül-belül sózzuk, borsozzuk, a hasüregbe vékonyra szeletelt fokhagymát és citromot teszünk, kis csilipehellyel megszórjuk, néhány koktélparadicsomot teszünk mellé, kis olívaolajjal meglocsoljuk, és alaposan becsomagoljuk. Grillrácson többször megforgatva – vagy akár sütőben – megsütjük.