Frida Kahlo, a halála után világhírűvé vált mexikói festőművész tragikus, ám kalandos, szenvedélyes életéről naplót írt, melynek izgalmas részletei F. G. Haghenbeck író jóvoltából regény formában is napvilágot láttak Frida füveskönyve címmel.
Frida imádta az ízeket: az élet, a szerelem, a fájdalom, az alkotás ízét éppúgy, mint az ételekét.
Bár maga nemigen főzött, hiszen korlátozva volt a mozgásában, kedvenc receptjeit, melyeket szintén kedvenc szakácsnője készített el, lejegyezte a naplójában. Egyik ilyen a fűszeres sült sajt, ami a mexikói panela sajtból készül.
Ezt a friss sajtot valószínűleg itthon nem tudjuk beszerezni, így csak valami hasonlót használhatunk hozzá: friss sajt, akár saját magunk készítette házi sajt, de akár mozzarella is tökéletes hozzá – a lényeg a fűszeresben rejlik!
Fűszeres sült sajt
Hozzávalók:
Elkészítés: A fenti összetevőkből pácot (salsát) készítünk. A sajtot egyben egy cserépedénybe tesszük, majd felöntjük a páccal. Hat órán át állni hagyjuk, lehetőleg a levegőn, udvaron vagy ablakban – Frida óva int, hogy a majmokkal vigyázzunk, el ne lopják!
Ezután 180 fokra felmelegített sütőbe tesszük, és 15-20 percig sütjük, míg olvadni nem kezd. Grillen is elkészíthető, alufóliába alaposan bebugyolálva. Melegen kell tálalni, pirítós való hozzá.