Szenvedély, tűz, fülledt, forró éjszaka, mediterrán kasztanyettás zene, tapadós tánc, na meg a tenger… Felidézhetjük a nyaralós latin pillanatokat itthon is, nem is kell hozzá más, csak egy üveg jó tequila, némi gyümölcs, zöldség és sangría…
Sangre azt jelenti: vér. Sangría pedig: felvágott ér, persze nem ilyen horrorisztikus módon, a név csupán arra a szenvedélyre céloz, ami a déliek számára az életet, a szerelmet, a fájdalmat hevíti, átitatja. Ha igazán szeretnénk átérezni a földi érzelmek minden fájdalmát, mélységét, életteliségét, boldogságát és kétségbeesését, rendezzünk egy sangríás, sangritás, tequilás vacsorát.
Nagyon kis buta az, aki a boltban vesz egy üveg üres, lapos sangríát, és aztán otthon úgy, ahogy van, megissza. Mert az nem arra való. A sangría egy különféle vörösborokból és italokból készült italkeverék alap, amit aztán magunknak kell megfűszereznünk, elkészítenünk és jól lehűtenünk. Hacsak nem csináljuk magunk vásárolta jó kis spanyol borokból…
A sangría, mivel citruslevekkel hígított bor, enyhén bódító, hűsítő, szomjoltó nedű, ami még mámorosabbá teszi a nyári éjszakát. Ha a mintegy 7%-os alkoholtartalmát keveselljük, keverjünk bele rumot, vagy igyunk inkább tequilát, és mellé csak kísérőnek a sangríát vagy a sangritát. Na de ne siessünk ennyire előre.
Sangría
A sangríánk akkor jó, ha könnyű, édes. Elegyítsük citrusokkal és mézzel, hogy olyan mámorító, ütős és hűs legyen, mint egy latin lover csókja. 🙂
Narancsos sangría
Hozzávalók:
Elkészítés: A gyümölcsöket kockázzuk fel, öntsük rá a rumot és a mézet, majd keverjük át a vörösborral. Szórjuk bele a mentaleveleket. Fogyasztás előtt legalább 3-4 órán át hűtsük.
Tequila
Nem mindenki tudja, hogy a tequilát nem illik csak úgy a torkunkba önteni. Az igazán élvezetes, vérbő italozáshoz szükségünk lesz citromra és sóra.
Előkészület:
Élvezet:
Sangrita
A sangrita – ami nem összekeverendő a sangríával – egy fűszeres ital, ami a tequila kísérője: a klasszikus recept szerint csilivel, gránátalmasziruppal és citromlével megbolondított narancslé, de létezik paradicsomos változata is, amibe hagyma, csili, citromlé és narancslé kerül a paradicsomlé mellé. Valljuk be, a mi ízvilágunknak elsőre szokatlan ízvilág, de izgalmas kipróbálni.
A mexikói halhatatlan festőnő, Frida Kahlo, aki igencsak szerette a tequilát, így írt a kísérő italként kevert sangritáról a naplójában: „… A sangrita az asszony. Árad belőle a fűszerek és a hagyma illata. Színt és csípős ízt ad a férfias tequilának. Idilli párt alkotnak ők ketten…”
Sangrita Frida módra
Hozzávalók:
Elkészítés: A szárított csilit 2 percig forraljuk vízben, majd hűlni hagyjuk, felaprítjuk. A hagymát és a csilit összetörjük egy mozsárban, majd jól kikeverjük a citromlével, sózzuk, és felöntjük a narancslével és a paradicsomlével.