Írd be, mit keresel:

Desszert egészségesebben: cukkinis-pekándiós sütemény

A kertünkben rengeteg a cukkini, aminek persze örülünk, hiszen azért ültettük, mert szeretjük. Nagyon változatosan készíthető egészséges alapanyag, amiből nemcsak sós ételeket készíthetünk, hanem édes, isteni süteményt.

Cookta - 2016.07.30.
Desszert egészségesebben: cukkinis-pekándiós sütemény

A tejfölös cukkinikrémlevesemmel és a mediterrán cukkinis tésztaszószommal már találkozhattatok, így most a sós cukkinis fogások után egy édes következik. Egy egyszerű kevert sütemény tulajdonképpen, aminek nagy részét a kalóriaszegény cukkini adja, alig van benne liszt és cukor, szóval egészséges desszertalternatíva.

Az édes cukkinikenyér különlegessége a pekándió, ez gazdagítja a tésztát, illetve ez kerül a tetejére is egy kis tökmag társaságában. Hasonlít a dióhoz, de kicsit más az állaga és az íze, kicsit olajosabb, a süti tetején megpirulva pedig isteni finom, illatos. Aki nem jut hozzá, pótolhatja sima dióval vagy mandulával, mogyoróval is.

Forrás:
Színek és virágok blog

Cukkinis-pekándiós sütemény

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál barna cukor
  • 2 tojás
  • 1 dl szőlőmagolaj
  • 8 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 6 dkg búzadara
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg pekándió
  • 50 dkg cukkini
  • fél citrom reszelt héja
  • csipet só

A tetejére:

  • 3-4 evőkanál aprított pekándió és tökmag

Elkészítés: A cukkinit reszeljük le, szórjuk meg egy csipet sóval, és hagyjuk állni 15 percet. Keverjük össze egy tálban a cukrot, a tojásokat, az olajat és a citrom reszelt héját. Egy másik edénybe tegyük bele a lisztet, a búzadarát és a szódabikarbónát. A cukros-tojásos keverékhez lassan adagoljuk a liszteset és a durvára darált pekándiót. A cukkinit nyomkodjuk ki, majd azt is keverjük a tésztába.

Öntsük kikent pástétom- vagy őzgerincformába, és a tetejét szórjuk meg pekándióval és tökmaggal.

180 fokra melegített sütőben süssük 35-40 percig, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

Forrás:
Színek és virágok blog

További fotók és egészséges receptek a blogomban >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.