A kertünkben rengeteg a cukkini, aminek persze örülünk, hiszen azért ültettük, mert szeretjük. Nagyon változatosan készíthető egészséges alapanyag, amiből nemcsak sós ételeket készíthetünk, hanem édes, isteni süteményt.
A tejfölös cukkinikrémlevesemmel és a mediterrán cukkinis tésztaszószommal már találkozhattatok, így most a sós cukkinis fogások után egy édes következik. Egy egyszerű kevert sütemény tulajdonképpen, aminek nagy részét a kalóriaszegény cukkini adja, alig van benne liszt és cukor, szóval egészséges desszertalternatíva.
Az édes cukkinikenyér különlegessége a pekándió, ez gazdagítja a tésztát, illetve ez kerül a tetejére is egy kis tökmag társaságában. Hasonlít a dióhoz, de kicsit más az állaga és az íze, kicsit olajosabb, a süti tetején megpirulva pedig isteni finom, illatos. Aki nem jut hozzá, pótolhatja sima dióval vagy mandulával, mogyoróval is.
Cukkinis-pekándiós sütemény
Hozzávalók:
A tetejére:
Elkészítés: A cukkinit reszeljük le, szórjuk meg egy csipet sóval, és hagyjuk állni 15 percet. Keverjük össze egy tálban a cukrot, a tojásokat, az olajat és a citrom reszelt héját. Egy másik edénybe tegyük bele a lisztet, a búzadarát és a szódabikarbónát. A cukros-tojásos keverékhez lassan adagoljuk a liszteset és a durvára darált pekándiót. A cukkinit nyomkodjuk ki, majd azt is keverjük a tésztába.
Öntsük kikent pástétom- vagy őzgerincformába, és a tetejét szórjuk meg pekándióval és tökmaggal.
180 fokra melegített sütőben süssük 35-40 percig, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.