A cukkini elkészítésének számtalan módja van, és ennek szerintem csakis a fantáziánk szabhat határt. A cukkinit vagy nagyon szereti valaki, vagy inkább kerüli. Én az előző csoportba tartozom, az egyik nagy kedvencem.
Nyáron a frissen leszedett termésből szívesen készítek salátát, különböző tésztás, húsos és rakott ételeket, de még cukkinilekvárt is. Ez a tészta pedig igen egyszerű, így a munkából hazaérve pikk-pakk összedobhatjuk, és már falatozhatunk is. A tejszíntől selymes, a fokhagyma és a szerecsendió kellemesen fűszeressé teszi, és 20 perc alatt kész van.
A tésztát gyúrhatjuk akár saját magunk is, mint én most, de idő hiányában a készen vásárolt tésztával is remek ebédet vagy éppen vacsorát készíthetünk.
Cukkinis-sajtos tészta
Hozzávalók 2 személynek:
Elkészítés: A cukkinit reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn. Egy serpenyőben hevítsünk fel az olívaolajat és a vajat, adjuk hozzá a lereszelt cukkinit, keverjük össze, majd kezdjük el párolni. Pár perc után nyomjuk hozzá a fokhagymát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg szerecsendióval. Keverjük össze, majd pároljuk félpuhára a cukkinit.
Amikor már félpuhára párolódott, öntsük hozzá a tejszínt, keverjük alaposan össze, és pároljuk puhára. Ha szükséges, még ízlés szerint fűszerezzük utána. Mire a cukkini készre párolódik, a tejszín is besűrűsödik.
Közben főzzük ki a tésztát enyhén sós vízben, majd szűrjük és csepegtessük le alaposan.
Végül óvatosan keverjük hozzá a készre párolódott cukkinihez, majd tálalásig tartsuk melegen, de legjobb, ha rögtön tálaljuk.
Tálaláskor szedjük a tésztát tányérra, majd ízlés szerint reszeljünk rá sajtot, és úgy kínáljuk. Az elkészült tésztát nemcsak sajttal megszórva fogyaszthatjuk, hanem pl. szaftos húsok mellé köretként is kínálhatjuk.