Írd be, mit keresel:

Mennyei almás pitetorta nyári almából

Megérkezett a nyári alma, ami sokkal frissebb, üdébb, mint az őszi almafajták. És nemcsak az íze, de az állaga is más – hihetetlenül lédús, ám ezt az értékes levet elpazarolnánk a klasszikus, békebeli, reszelt almás töltelékkel. Most másképp készítjük a csodás almás pitét!

Cookta - 2016.08.05.
Mennyei almás pitetorta nyári almából

A mi hagyományos almás piténk reszelt almával készül, amit vagy lecukrozunk, vagy akár meg is párolunk, mielőtt az omlós tésztarétegre kerül, ráadásul ki is nyomkodjuk, hogy ne áztassa el a sütit. Ha az almákat felkockázzuk, nem cukrozzuk le előre, nem ereszt levet, illetve a sülés közben keletkező nedvességet egy kis búzadarával felitatjuk, akkor nagyon finom almás pite lesz a végeredmény. 

Mi berácsoztuk most a süti tetejét, így a felesleges nedvesség gőz formájában távozhat, a tésztarétegek között pedig krémesre párolódik a szaftos alma. 

Érdemes vaníliás porcukorral meghinteni tálalás előtt, langyosan kóstolni, ha lehetséges, akkor egy gombóc vaníliafagyi társaságában!

Forrás:
iStock

Almás pitetorta

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 5 dkg cukor
  • csipet só
  • 3-4 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:

  • 4-5 nagyobb nyári alma
  • 1/2 citrom leve
  • 3-4 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 evőkanál vaj

Elkészítés: A tésztához a lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukrot és a sót, gyorsan összedolgozzuk, ha szükséges, néhány kanál hideg vizet adunk hozzá, majd ha összeállt, kettéosztjuk 2/3-1/3 arányban, és fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük legalább 1 órára.

Közben az almákat megpucoljuk, felkockázzuk, meglocsoljuk a citrom levével és meghintjük a fahéjjal és a szerecsendióval, összeforgatjuk.

A nagyobb tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy piteformát. Megszurkáljuk villával, beleszórjuk a fűszeres almát, elegyengetjük, megszórjuk a barna cukorral és a búzadarával, és rámorzsolunk 1 evőkanálnyi vajat.

A kisebb tésztát is kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, és berácsozzuk az almatölteléket, a szélén eldolgozzuk.

Forrás:
iStock

Ha van kimaradt tésztánk, fonott díszítést készíthetünk a szélére, ahogy az alábbi videóban.

Objektum doboz

A pitetortát 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 10 perc után 180 fokra mérsékeljük a hőt, és még 20 percig sütjük, majd kivesszük, és langyosra vagy hidegre hűlve tálaljuk.
 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.