Megérkezett a nyári alma, ami sokkal frissebb, üdébb, mint az őszi almafajták. És nemcsak az íze, de az állaga is más – hihetetlenül lédús, ám ezt az értékes levet elpazarolnánk a klasszikus, békebeli, reszelt almás töltelékkel. Most másképp készítjük a csodás almás pitét!
A mi hagyományos almás piténk reszelt almával készül, amit vagy lecukrozunk, vagy akár meg is párolunk, mielőtt az omlós tésztarétegre kerül, ráadásul ki is nyomkodjuk, hogy ne áztassa el a sütit. Ha az almákat felkockázzuk, nem cukrozzuk le előre, nem ereszt levet, illetve a sülés közben keletkező nedvességet egy kis búzadarával felitatjuk, akkor nagyon finom almás pite lesz a végeredmény.
Mi berácsoztuk most a süti tetejét, így a felesleges nedvesség gőz formájában távozhat, a tésztarétegek között pedig krémesre párolódik a szaftos alma.
Érdemes vaníliás porcukorral meghinteni tálalás előtt, langyosan kóstolni, ha lehetséges, akkor egy gombóc vaníliafagyi társaságában!
Almás pitetorta
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés: A tésztához a lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukrot és a sót, gyorsan összedolgozzuk, ha szükséges, néhány kanál hideg vizet adunk hozzá, majd ha összeállt, kettéosztjuk 2/3-1/3 arányban, és fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
Közben az almákat megpucoljuk, felkockázzuk, meglocsoljuk a citrom levével és meghintjük a fahéjjal és a szerecsendióval, összeforgatjuk.
A nagyobb tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy piteformát. Megszurkáljuk villával, beleszórjuk a fűszeres almát, elegyengetjük, megszórjuk a barna cukorral és a búzadarával, és rámorzsolunk 1 evőkanálnyi vajat.
A kisebb tésztát is kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, és berácsozzuk az almatölteléket, a szélén eldolgozzuk.
Ha van kimaradt tésztánk, fonott díszítést készíthetünk a szélére, ahogy az alábbi videóban.
A pitetortát 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 10 perc után 180 fokra mérsékeljük a hőt, és még 20 percig sütjük, majd kivesszük, és langyosra vagy hidegre hűlve tálaljuk.