Írd be, mit keresel:

Vega villámfogás: sült kecskesajt endíviával

Gyors, finom és húsmentes? Igen, van ilyen, főként nyáron esik jól a könnyebb, húsmentes étel, és az sem árt, ha van a tarsolyunkban néhány gyorsan elkészülő ötlet. A sült sajt épp ilyen, ha egy finom és gyors körettel tálaljuk.

Cookta - 2016.08.05.
Vega villámfogás: sült kecskesajt endíviával

Az endívia egy kevésbé ismert és elterjedt zöldségféle, amit ehetünk nyersen salátának, de készíthetjük párolva, sütőben szósszal összesütve, de akár egy grillserpenyőben kissé átsütve, félig roppanósan. Ínyenceknek és diétázóknak is ajánljuk, mert nemcsak kellemes ízű, enyhén kesernyés, roppanós rügynövény, hanem igencsak egészséges is.

Az endívia az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmű zöldség, 100 g-ban mindössze 15 kcal leledzik, ugyanakkor sok ásványi és nyomelemet tartalmaz. A-, B-, C- és E-vitaminban gazdag, valamnit sok kalcium, kálium, magnézium, cink és vas van benne, és magas a rosttartalma, mégpedig olyan rostanyaggal, ami könnyen emészthető mind nyersen, mind főve, sütve, így érzékeny gyomrúaknak is kimondottan ajánlott.

Forrás:
iStock

A kecskesajt pedig maga a csoda annak, aki szereti ezt a speciális aromát, ami szinte minden kecsketejes termékre jellemző. Az emberi szervezet számára könnyebben emészthető, mint a tehéntejes sajtok. Rámorzsolhatjuk akár nyersen is endíviából – vagy bármilyen zöldségből – készülő salátára, de ha igazán jót akarunk, akkor pár perc alatt grillserpenyőben mindkettőt megsütjük.

Sült kecskesajt sült endíviával

Hozzávalók személyenként:

  • 1 endívia
  • 10-12 dkg félkemény kecskesajt
  • 1 marék rukkola
  • 1 evőkanál vegyes magkeverék (tökmag, napraforgómag, szezámmag)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecetkrém
  • bors

Elkészítés: Az endíviák külső, esetleg kicsit sérült leveleit levesszük, a rügyet hosszában félbevágjuk, majd a törzsén 1-2 cm-t levágunk, mert ez elég keserű. Az olívaolajat a serpenyőbe öntjük, felforrósítjuk, és az endíviákat a vágott felükkel lefelé a serpenyőbe tesszük. Időnként megrázogatva 5-6 percig sütjük, majd tányérra tesszük. 

A kecskesajtot a serpenyőbe tesszük a visszamaradt olajra, és magas lángon 2-3 perc alatt megsütjük, egyszer átfordítva, majd az endíviákra tesszük. Megszórjuk a rukkolával és a magokkal, sóval és borssal, végül meglocsoljuk egy kis balzsamecetkrémmel. Azonnal tálaljuk – egy kis pirítós és egy pohár rozébor nem árt meg nekik.

Forrás:
Cookta.hu

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.