Írd be, mit keresel:

Expressz elronthatatlan nyári süti: ringlószilvás pitetorta

Méltánytalanul mellőzött, kicsit lesajnált gyümölcs a ringló, pedig a jó érett példányok bátran felvehetik a versenyt a szilvával, főleg nyáron, hiszen az ízesebb, édesebb szilva szezonja az ősz. Addig barátkozzunk a ringlóval, és süssünk belőle isteni kevert tésztás pitetortát!

Cookta - 2016.08.10.
Expressz elronthatatlan nyári süti: ringlószilvás pitetorta

A ringló közeli rokona a szilvának, de a nemesítések során nem volt olyan szerencsés, mint a szilva. Pedig sokféle fajtája van: találkozhatunk kicsi szemű és egészsen nagy, sárga, zöld, piros és lila fajtákkal, édesebb és savanykás ringlókkal. Mindegyik ugyancsak leveses, lédús, tökéletes alapanyaga lehet lekvárnak, fűszeres chutney-nak, és süteményekbe is bátran tehetjük.

Az egyik legegyszerűbb, leggyorsabb és gyakorlatilag elronthatatlan finomság a joghurtos kevert tészta. Sokáig puha marad, egyszerűen csak össze kell keverni a bögrével vagy pohárral kimért alapanyagokat, tepsibe simítani, belepotyogtatni a gyümölcsöt – a többi már a sütő dolga. Az alábbi változatot azért is szeretjük nagyon, mert nem süllyed az aljára a ringló – és persze más gyümölcs sem, mert ugye bármilyen más idénygyümölccsel is elkészíthető, de akár egyszerre többfélével is készíthetjük.

Forrás:
iStock

Ringlószilvás pitetorta

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 3 tojás
  • 2 dl cukor
  • 2 dl joghurt
  • 4 dl liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 dl olaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Valamint:

  • 50 dkg ringlószilva
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés: A ringlószilvákat félbevágjuk, kimagozzuk, mérettől függően félbe- vagy cikkekre vágjuk. Megszórjuk a cukorral, a vaníliás cukorral és a fahéjjal, összeforgatjuk.

A tésztához a tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, habverővel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot, a sütőporral elkevert lisztet és az olajat, valamint a vaníliás cukrot és a citrom reszelt héját, és simára keverjük.

Kikent, lisztezett piteformába öntjük, rászórjuk a cukros-fahéjas ringlót, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 25-30 percig, illetve tűpróbáig sütjük, majd kivesszük, és hagyjuk hűlni. Langyosan vagy teljesen kihűtve tálaljuk.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.