Méltánytalanul mellőzött, kicsit lesajnált gyümölcs a ringló, pedig a jó érett példányok bátran felvehetik a versenyt a szilvával, főleg nyáron, hiszen az ízesebb, édesebb szilva szezonja az ősz. Addig barátkozzunk a ringlóval, és süssünk belőle isteni kevert tésztás pitetortát!
A ringló közeli rokona a szilvának, de a nemesítések során nem volt olyan szerencsés, mint a szilva. Pedig sokféle fajtája van: találkozhatunk kicsi szemű és egészsen nagy, sárga, zöld, piros és lila fajtákkal, édesebb és savanykás ringlókkal. Mindegyik ugyancsak leveses, lédús, tökéletes alapanyaga lehet lekvárnak, fűszeres chutney-nak, és süteményekbe is bátran tehetjük.
Az egyik legegyszerűbb, leggyorsabb és gyakorlatilag elronthatatlan finomság a joghurtos kevert tészta. Sokáig puha marad, egyszerűen csak össze kell keverni a bögrével vagy pohárral kimért alapanyagokat, tepsibe simítani, belepotyogtatni a gyümölcsöt – a többi már a sütő dolga. Az alábbi változatot azért is szeretjük nagyon, mert nem süllyed az aljára a ringló – és persze más gyümölcs sem, mert ugye bármilyen más idénygyümölccsel is elkészíthető, de akár egyszerre többfélével is készíthetjük.
Ringlószilvás pitetorta
Hozzávalók:
A tésztához:
Valamint:
Elkészítés: A ringlószilvákat félbevágjuk, kimagozzuk, mérettől függően félbe- vagy cikkekre vágjuk. Megszórjuk a cukorral, a vaníliás cukorral és a fahéjjal, összeforgatjuk.
A tésztához a tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, habverővel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot, a sütőporral elkevert lisztet és az olajat, valamint a vaníliás cukrot és a citrom reszelt héját, és simára keverjük.
Kikent, lisztezett piteformába öntjük, rászórjuk a cukros-fahéjas ringlót, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 25-30 percig, illetve tűpróbáig sütjük, majd kivesszük, és hagyjuk hűlni. Langyosan vagy teljesen kihűtve tálaljuk.