Az egyik legnépszerűbb halféle a lazac, még azok is kedvelik, akik nincsenek túl nagy barátságban a halételekkel. Ünnepi fogásnak is beillik, különösen egy izgalmas szósszal és színes tésztával.
A lazac szeletben, filézve, bőrösen és füstölve is elérhető ma már a nagyobb boltokban, és a tenyésztett lazac megfizethető árban is van. Igazi különlegesség – és jóval drágább mulatság – azonban a vadlazac, amelynek intenzívebb, ruganyosabb, élénkebb a húsa. A lazac gazdag ómega–3 és –6 zsírsavakban, így kimondottan az egészséges ételekhez sorolhatjuk.
A lazacot süthetjük tepsiben, kis fehérborral meglocsolva vagy citromlével megcsepegtetve, de serpenyőben vagy grillen is készülhet – pár perc alatt átsül. Nagyon fontos, hogy nem szabad túlsütni, néhány perc elég oldalanként, hogy tökéletesen omlós legyen.
A tésztát egy baráti családtól kapta a recept beküldője, Béla. A különleges tésztához, amit természetes, növényekből kivont festék (spenót, cékla, sárgarépa) színez, különleges szószt készített sonkával és gombával, sok tejföllel és tejszínnel.
Grillezett lazac tésztával és sonkás gombaszósszal
Hozzávalók:
Elkészítés: A halfiléket sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük. A hagymákat megtisztítjuk, és apróra összevágjuk. A szárzellert alaposan megmossuk, ezután uborkagyalun vékonyra szeleteljük. A sonkaszeleteket felkockázzuk. A konzervgomba levét leöntjük.
Egy serpenyőben 2 evőkanál olajon megpároljuk a hagymákat, a zellert, a sonkát és a gombát. Hozzáadjuk a tejfölt és a tejszínt, ezt jól összeforraljuk, így egy sűrű szószt kapunk. A szószt leturmixoljuk.
Közben bő sós, olajos vízben megfőzzük a tésztát, majd leszűrjük.
Végül a halfilék mindkét oldalát meggrillezzük kb. 5-5 perc alatt.
A grillezett lazacot a színes tésztával és a gombás szósszal tálaljuk.
A receptet és a fotót Molnár Béla küldte. Köszönjük!