Hús nélkül is lehet finomat enni, amire remek példa ez az egyszerűen összedobható, nagyon-nagyon sajtos sárgarépapuffancs – ha egyszer kipróbálod, garantáltan nem tudsz majd leállni vele!
Pár évvel ezelőtt nálam is eljött az a pillanat, amikor úgy döntöttem, hogy egészségesebb életmódra váltok, amihez nálam hozzátartozott a vegetáriánus étrendre való áttérés. Bár ahogy teltek az évek, visszatértem a húshoz, mégis azt mondhatom, hogy rengeteget köszönhetek ennek az időszaknak: amíg azelőtt a főzési tudományom kimerült a mirelitpizza-sütésekben és a zacskós levesekben, ezután nem nagyon volt más választásom, mint az, hogy magamra főzzek. Mivel a legtöbb étkezde vegetáriánus kínálata kimerül a rántott sajtban, és – sajnos – arra sem számíthattam, hogy anyukám mindennap friss vega ételt csomagol majd nekem, valamint száraz kenyéren sem tengődhetek egész nap, így vad receptkutatásokba kezdtem.
Azelőtt valamiért azt gondoltam a vegákról, hogy csak fura, eldugott boltokban beszerezhető alapanyagokból készült, „nem igazi” ételeket esznek – hát, nagyobbat nem is tévedhettem volna. A recepteknél a legfőbb szempontok az alábbiak voltak: ne legyen bennük semmiféle fura nevű húspótló, a hozzávalók legyenek könnyen beszerezhetőek, és egyszerűen el lehessen készíteni. Nem is gondoltam volna, hogy szinte egyből belenyúlok a tutiba: ez a nagyon sajtos sárgarépapuffancs ugyanis megfelel mindhárom szempontnak, és nem mellesleg ízében is simán vetekedik bármilyen húsos fogással!
Azóta zöldségfasírtok jöttek-mentek, készítettem őket cukkiniből, gombából, és még brokkoliból is, de nálam ez maradt a befutó. Olyannyira, hogy a családomnál – akiknél azelőtt a „vega fogás” kimerült a paprikás krumpliban és a krumplis tésztában – most már szintén havi rendszerességgel kerül az asztalra!
Bár az eredeti recept feta sajtot használ, én lecseréltem gorgonzolára, mivel szerintem sokkal karakteresebb és finomabb lesz tőle, valamint raktam bele egy kis reszelt parmezánt is, hiszen minél sajtosabb, annál jobb! Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy ennyi sajt mellett óvatosan bánjunk a sózással.
Sajtos-sárgarépás puffancsok
Hozzávalók:
Elkészítés:
A sárgarépákat meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük a trappista sajttal együtt.
A kéksajtot villával összetörjük, majd összekeverjük a sárgarépával és a trappistával, a parmezánnal, beleütjük a két tojást, és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, fűszerezzük. Egy kis rozmaring nagyon jó ízt tud neki adni, de vigyázzunk vele, mert nagyon domináns, erőteljes íze van – a kevesebb néha több!
Adjuk hozzá a keverékhez a zsemlemorzsát, majd formáljunk kis gömböket belőle, lapítsuk le. Én sütőben szoktam kisütni őket (ha ezt választjuk, előmelegített sütőben 160 fokon sütjük 15-20 percig, és félidőben megforgatjuk), de nyugodtan lehet olajban is, úgy sokkal roppanósabb lesz a végeredmény.