Grillezhető sajtból korábban csak a gomolyát ismertük, de szerencsére néhány éve megjelent nálunk is a ciprusi és görög gyökerekkel bíró halloumi. Eredetileg juh- és kecsketejből készül, nálunk tehéntejet is felhasználnak hozzá. Határozottan sós sajt, így érdemes hozzá inkább édeskés, gyümölcsös salátát készíteni.
Így tette ezt Veronika is, a Szilvásgombóc konyhája blog szerzője, akik citrusos-mentás salátát komponált hozzá: „Ez az étel egy igazi színes ízáradat. A halloumi sósságát ellensúlyozza a grépfrút édes-kesernyés íze, a pirított szezámmag, a citrusok savassága pedig összhangba hozza az ízeket, amit a menta frissessége koronáz. Ahogy egy-egy mazsolára harapunk, felsejlik az édes likőrbor íze, ami még inkább fokozza a kellemes ízkavalkádot.”
Nagyon finom és egyszerű fogás, vegetáriánusoknak tökéletes választás, friss, üde, könnyű, de kellően tartalmas. Szabadban grillen is készíthetjük, de forró grillserpenyőben is hibátlanul elkészíthető.
Grillezett halloumi sajt citrusos-mentás salátával
Hozzávalók 2 személyre:
Elkészítés: Először – míg a többi hozzávalót elkészítjük – a mazsolát beáztatjuk egy kevés édes likőrborba.
A mandulát száraz, tapadásmentes serpenyőben megpirítjuk, kiöntjük egy tálkába, majd ugyanabban a serpenyőben a szezámmaggal is így teszünk.
A grépfrútot meghámozzuk, gerezdenként eltávolítjuk az összes hártyát róla. A jégsalátát leöblítjük, leszárítjuk, majd egy-egy szebb, öblösebb levelet előkészítünk a tányérokra. A mentaágakat leöblítjük, majd lecsepegtetjük, leveleire szedjük. A saláta szívét félbe-, majd vékony csíkokra vágjuk. Az uborkát vastagabb szeletekre vágjuk, majd a szeleteket negyedeljük.
A salátához egy edényben összeforgatjuk a csíkokra vágott jégsalátát, a grépfrútdarabokat, az uborkát, a lecsepegtetett mazsolát és a mentaleveleket, majd az előkészített tányéron levő salátakehelybe szedjük. A tetejét megszórjuk a pirított szezámmaggal és mandulaszeletekkel.
A lime-ot és citromot alaposan megmossuk, és mindkettőből egy-két vékony szeletet vágunk, amiből szintén tehetünk néhányat a salátához és a díszítéshez. A maradékok levét ráfacsarjuk a salátákra, meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal és citrusos balzsamecetszósszal.
Közben a grillt vagy a grillserpenyőt jól felforrósítjuk. A sajtot kivéve a csomagolásból papírtörlővel szárazra töröljük, és centi vastag szeletekre vágjuk. A forró grillen/serpenyőben mindkét oldalukat 3-3 perc alatt megsütjük, és az előkészített salátakelyhek mellé tálaljuk.
Frissen, melegen fogyasztva a legfinomabb.
A receptet és a fotót Szabó Veronika küldte. Köszönjük!