Írd be, mit keresel:

Halloumi, a legfinomabb grillsajt

Grillezhető sajtból korábban csak a gomolyát ismertük, de szerencsére néhány éve megjelent nálunk is a ciprusi és görög gyökerekkel bíró halloumi. Eredetileg juh- és kecsketejből készül, nálunk tehéntejet is felhasználnak hozzá. Határozottan sós sajt, így érdemes hozzá inkább édeskés, gyümölcsös salátát készíteni. 

Cookta - 2016.08.13.
Halloumi, a legfinomabb grillsajt

Így tette ezt Veronika is, a Szilvásgombóc konyhája blog szerzője, akik citrusos-mentás salátát komponált hozzá: „Ez az étel egy igazi színes ízáradat. A halloumi sósságát ellensúlyozza a grépfrút édes-kesernyés íze, a pirított szezámmag, a citrusok savassága pedig összhangba hozza az ízeket, amit a menta frissessége koronáz. Ahogy egy-egy mazsolára harapunk, felsejlik az édes likőrbor íze, ami még inkább fokozza a kellemes ízkavalkádot.”

Nagyon finom és egyszerű fogás, vegetáriánusoknak tökéletes választás, friss, üde, könnyű, de kellően tartalmas. Szabadban grillen is készíthetjük, de forró grillserpenyőben is hibátlanul elkészíthető.

Forrás:
Szabó Veronika

Grillezett halloumi sajt citrusos-mentás salátával

Hozzávalók 2 személyre:

  • 40 dkg halloumi sajt
  • 1 db jégsaláta
  • 1 db piros grépfrút
  • 1/4 db kígyóuborka
  • 1,5 evőkanál mazsola 
  • 1/2 db lime
  • 1/2 db citrom
  • 1 evőkanál szeletelt mandula 
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 2-3 ág friss menta
  • citrusos balzsamecetszósz
  • 1/2 dl édes likőrbor (madeira, portói, marsala)

Elkészítés: Először – míg a többi hozzávalót elkészítjük – a mazsolát beáztatjuk egy kevés édes likőrborba.

A mandulát száraz, tapadásmentes serpenyőben megpirítjuk, kiöntjük egy tálkába, majd ugyanabban a serpenyőben a szezámmaggal is így teszünk. 

A grépfrútot meghámozzuk, gerezdenként eltávolítjuk az összes hártyát róla. A jégsalátát leöblítjük, leszárítjuk, majd egy-egy szebb, öblösebb levelet előkészítünk a tányérokra. A mentaágakat leöblítjük, majd lecsepegtetjük, leveleire szedjük. A saláta szívét félbe-, majd vékony csíkokra vágjuk. Az uborkát vastagabb szeletekre vágjuk, majd a szeleteket negyedeljük. 

A salátához egy edényben összeforgatjuk a csíkokra vágott jégsalátát, a grépfrútdarabokat, az uborkát, a lecsepegtetett mazsolát és a mentaleveleket, majd az előkészített tányéron levő salátakehelybe szedjük. A tetejét megszórjuk a pirított szezámmaggal és mandulaszeletekkel. 

A lime-ot és citromot alaposan megmossuk, és mindkettőből egy-két vékony szeletet vágunk, amiből szintén tehetünk néhányat a salátához és a díszítéshez. A maradékok levét ráfacsarjuk a salátákra, meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal és citrusos balzsamecetszósszal. 

Közben a grillt vagy a grillserpenyőt jól felforrósítjuk. A sajtot kivéve a csomagolásból papírtörlővel szárazra töröljük, és centi vastag szeletekre vágjuk. A forró grillen/serpenyőben mindkét oldalukat 3-3 perc alatt megsütjük, és az előkészített salátakelyhek mellé tálaljuk. 

Frissen, melegen fogyasztva a legfinomabb.

Forrás:
Szabó Veronika

A receptet és a fotót Szabó Veronika küldte. Köszönjük!

Továbbra is várjuk olvasóink receptjeit a Heinz és a Cookta közös grill receptversenyére, értékes ajándékokért! >>

Forrás:
Cookta.hu

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.