Ha valami nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, grillre való ételt keresünk – és a halhústól sem idegenkedünk –, akkor ez egy nagyon jó választás lehet. A grillezett vadlazacfilé a fűszeres majonézmártással és az örök kedvenc sült padlizsánnal akár ünnepi ételként is megállja a helyét.
A vadlazac annyira finom alapanyag, kellően zsíros grillezéshez, így pácolásra sincs igazán szükség. Elég egy kis fokhagyma és zöldfűszer mellé, és percek alatt tökéletesen omlós és ízletes fogást süthetünk belőle. Olvasónk, Veronika, aki a Szilvásgombóc blogja szerzője, padlizsánt és pórét sütött mellé köretnek, mindezt pedig egy kellemesen fűszeres házi majonézzel koronázta meg.
A majonéz is percek alatt elkészíthető, de ahogy Veronika írja, a készítésnél „arra nagyon figyeljünk, hogy csakis friss tojást használjunk! A hozzávalók legyenek egyforma hőmérsékletűek. A majonézhez egész tojást is használok, mert így egy könnyed, habos mártást kapok, ami nagyon jól illik a lazachoz”.
Grillezett vadlazacfilé padlizsánnal és kakukkfüves házi majonézzel
Hozzávalók 2 személyre:
A házi kakukkfüves majonézhez:
Elkészítés: Először elkészítjük a kakukkfüves házi majonézt. Egy tálba beleütjük az egész tojást és a tojássárgáját, hozzáadjuk a mustárt, a cukrot, az ecetet, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, és gépi vagy kézi habverővel az egészet alaposan, homogén állagúvá keverjük, majd először szinte cseppenként, nagyon vékony sugárban adagoljuk hozzá az olajat, folyamatosan keverve. Mikor belekevertük az olajat, hozzáadjuk a lecsipkedett kakukkfűleveleket, és jégre tesszük, hogy az ízek összeérjenek, míg a lazacot elkészítjük.
A lazacfilét szárazra töröljük, megszórjuk nagy szemű tengeri sóval, frissen őrölt borssal.
A padlizsánt szeletekre, a póréhagymát pedig vastagabb karikákra vágjuk, és megszórjuk kevés sóval, borssal.
A grillserpenyőben 2 evőkanál olajat hevítünk, beledobunk 2-3 ág kakukkfüvet, és a 2 gerezd fokhagymát a kés lapjával egy-egy erőteljes ütéssel összenyomva, hogy az olajba keveredjen az aromájuk. Beletesszük a lazacszeleteket, melléjük pedig a padlizsánt és a póréhagymaszeleteket, és mindet megsütjük. Mielőtt a fokhagyma és a kakukkfű megégne, vegyük ki őket a serpenyőből. Természetesen megsüthetjük a kerti grillen is.
A lazacot a grillezett padlizsánnal és póréhagymával tálaljuk, hozzáöntve mellé a fűszeres mártásból.
A receptet és a fotót Szabó Veronika küldte. Köszönjük!