Írd be, mit keresel:

Csili vagy cayenne bors, a legcsípősebb csodaszer!

A természetgyógyászok egyetértenek abban, hogy az egyik leghatékonyabb és legtöbb bajra megoldást nyújtó gyógynövény a cayenne bors. Valójában elég huncut kis növény, mert nem is borsféle, hanem egy csilifajta. 

Cookta - 2016.08.15.
Csili vagy cayenne bors, a legcsípősebb csodaszer!

Szóval azért nevezik borsnak, sőt pogányborsnak vagy törökborsnak a csiliféléket, mert a vörös, hegyes kis paprika állagától hamar megfosztják, és megőrlik. Ezután pont úgy néz ki, mint az őrölt bors – pirosban. Régóta ismeri az ember, már az aztékok, inkák, maják is használták gyógyításra, de a keleti világ is elismerte jótékony hatásait.  

Mi mindent gyógyít a cayenne bors?

Elsősorban a szív- és érrendszer kiváló orvossága. Akár szívroham azonnali kezelésére is jó, mert pillanatokon belül helyreállítja a keringést. Ha rendszeresen fogyasztjuk, az érrendszerünk megőrzi vagy visszanyeri rugalmasságát, helyreállítja a vérnyomást. Kihajtja a mérgező lerakódásokat a vénákból, artériákból, de még a legkisebb erekből is.

Az emésztőrendszer védelmezője. Serkenti az emésztést, a bélmozgást, óvja, védi a nyálkahártyát, de puffadásra, székrekedésre, hasmenésre, gyomorégésre is kiváló. Kiirtja az elszaporodott baktériumokat és gombákat a gyomorból és a belekből. 

Menzesz alatti görcsök ellen is ajánlják, de az ízületi és reumás megbetegedéseken is segít.

Megfázásra, köhögésre, torokgyulladásra is hasznos ellenszer a baktériumölő hatása miatt.

És még számtalan betegségre gyógyír, akár az allergiára, vesetisztításra…

Forrás:
iStock

Hogyan fogyasszuk gyógyitalként? 

Ha cayennebors-kúrát szeretnénk tartani, először is szerezzünk be néhány csomaggal a bioboltban. A kúra elején csak napi negyed kiskanállal együk, hogy a szervezetünknek legyen ideje hozzászokni, aztán egyre növelhetjük a dózist napi 1 kiskanálnyira. Nem ajánlott magában lenyelni, hiszen csíp, de forró vízben feloldva, főzetként is ugyanolyan hatékony, kedvünkre ízesíthetjük is, például mézzel, citrommal. Ne fogyasszuk éhgyomorra, mert égető érzést okozhat!

Hogyan fogyasszuk ételként? 

Ha nem akarunk folyton gyógyteákat inni, de szívesen beépítenénk a mindennapjainkba a cayenne borsot, ízesítsük vele az ételeinket. Voltaképpen bármilyen ételhez használhatjuk, ha szeretjük a csípős, tüzes ízeket. 

  • párosíthatjuk gyömbérrel, fokhagymával, újhagymával például a sültekhez 
  • párolt vagy sült zöldségekre is szórhatjuk, például meghinthetünk vele egy mézes sütőtököt, de hozzákeverhetjük a gyömbéres vagy fokhagymás burgonyapüréhez
  • a sárgarépából vagy krumpliból készített házi csipszet is megbolondíthatjuk vele
  • szuper adaléka lehet a pácoknak, jó barátja például a szójaszósz és a méz, de egy bazsalikomos pestóhoz is hozzáadhatjuk 
  • ha indiai ízvilágot szeretnénk, kurkumával, római köménnyel, korianderrel is párosíthatjuk, vagy készíthetünk egy cayenne borsos, fokhagymás, fahéjas disznópecsenyét is, feketeborssal is készíthetjük  de vigyázzunk a mennyiségekre, hogy ne legyen túl csípős!
  • ki gondolná, hogy az édességeket is fenségessé varázsolhatja? Keverjünk hozzá egy-két késhegynyit a brownie tésztájához! Kiemeli a csokoládé ízét!

Forrás:
iStock

Cayenne borsot a limonádéba!

Ha már elég bátrak vagyunk, és minden más ételhez kipróbáltuk a cayenne borsot, kóstoljuk meg a legélénkítőbb és legkarcsúsítóbb üdítőitalt! A gyömbér és a cayenne bors kiváló fogyókúrákhoz, mivel serkentik az anyagcserét!

Narancsos-csilis limonádé

Hozzávalók:

  • 2-3 citrom
  • 1-2 lime
  • 2 narancs
  • 3 liter ásványvíz (lehet buborékos is)
  • fél hüvelykujjnyi gyömbér
  • 1 csapott teáskanál cayenne bors
  • 1 evőkanál méz
  • édesítőszer vagy nádcukor ízlés szerint (de el is hagyható)
  • 4-5 levél friss bazsalikom

Elkészítés: Az egyik narancsot, az egyik lime-ot és egy citromot karikázzunk fel héjastól. A többi citrusnak nyomjuk ki a levét. A gyömbért hámozzuk meg és reszeljük finomra. A gyümölcslevet és a mézet, ízlés szerint nádcukrot keverjük össze a fűszerekkel, tegyük hozzá a vizet és az édesítőt. Hagyjuk állni a hűtőben egy-két órát. Ezután öntsük át egy nagy kancsóba, és adjuk hozzá a felkarikázott gyümölcsöket és egy adag jégkockát. A tetejét díszítsük bazsalikommal. Újabb pár percig hagyjuk pihenni, majd fogyaszthatjuk. 

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.