A kicsit különlegesebb, ínyencebb fogások nem feltétlenül bonyolultak, nem is mindig igényelnek komoly előkészületeket. A lazac egy-két izgalmas kiegészítővel egyszerű és nagyszerű, akár egy ünnepibb alkalomra is.
„A lazac az egyik legfinomabb halfajta, amit nagyon szeretünk egyszerűen, grillezve készíteni” – írja Veronika, a Szilvásgombóc konyhája blog szerzője és a recept küldője. „Ezzel az ecetes gyöngyhagymás körettel egy igazi, frissítő fogás akár vacsorára is. Süthetjük a szabadban kerti grillen, de rossz idő esetén a konyhában, grillserpenyőben is tökéletesen elkészíthetjük.”
A gyöngyhagyma nagyon jó alapanyag, grillfogásokat különösen jól kiegészít savanykás, ecetes ízvilága, ami a petrezselyemmel és kis olajjal, citrommal remek harmóniát alkotnak.
Roston sült vadlazacfilé gyöngyhagymával és citromos-petrezselymes olajjal
Hozzávalók 2 személyre:
Elkészítés: A lazacszeleteket szárazra töröljük, mindkét felüket megszórjuk sóval, borssal.
Grillserpenyőben 1-2 evőkanálnyi olajat hevítünk, beledobjuk a kés lapjával összenyomott fokhagymagerezdeket. A lazacot, pár perc alatt, mindkét oldalán megsütjük. Ha bőrös lazacot használunk, akkor először a bőrös felével kezdjük a sütést 4-5 percig, majd a sima felét 3-4 percig süssük.
Egy kisebb serpenyőben 2 evőkanál forró olajhoz adjuk az apróra vágott petrezselymet, és megfuttatjuk rajta 1-2 perc alatt, majd hozzáadunk 1 kiskanálnyi frissen facsart citromlevet.
Tálaláskor a lazacszeletek mellé halmozunk a lecsepegtetett gyöngyhagymából, és a tetejére locsolunk a citromos-petrezselymes olajból.
A receptet és a fotót Szabó Veronika küldte. Köszönjük!