Piskóta, puding, gyümölcs – az egyik legegyszerűbb és legmutatósabb torta, amit mívesen kirakhatunk a különféle gyümölcsökkel, vagy éppen tiritarkán rászórhatjuk a tetejére. A siker sosem marad el!
Bolti piskótaalap, zacskós pudingpor, konzervgyümölcs – na erről most szó sem lehet! Hiszen igazán egyszerű a piskóta, frissen, puhán a legfinomabb, a házi puding pedig szinte ugyanannyi idő alatt készül el, mint ha porból főznénk, de ebben nem lesz színezék és aroma, csak a finom, selymes krém. A befőzött gyümölcsök helyett szezonban használjunk frisset, senkinek nem lesz ellenére.
Vannak, akik a tetejét bevonják színtelen vagy épp színes zselével, ami csak abban az esetben szükséges, ha olyan gyümölcsöket használunk, amelyek könnyen megbarnulnak, de erre nekünk most nem volt szükségünk.
Gyümölcstorta piskótával, pudinggal és friss gyümölccsel
Hozzávalók egy 25-27 cm-es formához:
A piskótához:
A vaníliás pudinghoz:
Valamint:
Elkészítés: A tojásokat kettáválasztjuk. A sárgákat a cukorral és a vízzel fehéredésig habosra keverjük. A tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük. A lisztet a sütőporral összekeverjük, majd a cukros tojássárgához szitáljuk, spatulával összeforgatjuk, majd 2-3 kanál tojáshabbal kissé fellazítjuk, végül az összes habot hozzáadva óvatosan összekeverjük úgy, hogy ne nagyon törjön össze.
A tortaformát gondosan kivajazzuk, liszttel behintjük, majd a piskótatésztát beleöntjük, elsimítjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 10-12 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve azonnak deszkára borítjuk, és hagyjuk kihűlni.
A vaníliás pudinghoz a vaníliarudat kettévágjuk, magját kikaparjuk, a tojássárgákhoz adjuk a cukorral és az étkezési keményítővel, simára kikeverjük, majd hozzáöntjük a tejet is, ezzel is elkeverjük, és folyamatos keverés mellett tűzhelyen besűrítjük. A kész pudingot a piskótára öntjük, elsimítjuk, és hagyjuk kihűlni.
A gyümölcsöket megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk, ha szükséges, feldaraboljuk, és ízlés szerint elrendezzük a kihűlt puding tetején. Hűtőbe tesszük tálalásig.