A Tokaji borvidék a magyar borkultúra ékköve, mondogatjuk gyakran, de valahogy mégsem éreznénk azt, hogy a borturisták tömött sorokban vándorolnának Hegyaljára. Most elmondom, miért is érdemes Tokajba menni!
Nézzük először: miért is Tokaj? A Tokaji vagy korábban használt nevén Tokaj-Hegyaljai borvidék a nemzetközi és hazai mezőnyben is a legismertebbnek számító magyar borvidék.
A Zempléni-hegység déli, délkeleti lábánál található bortermő táj az UNESCO világörökségi listáján is szerepel, de ez önmagában kevés infó. Azért különleges, mert ilyen egyedi terroir talán sehol sincs. A vulkanikus talajtípusok sokasága, a különleges éghajlati jellemzők és az itt termesztett szőlőfajták, valamint az egyedi bortípusok miatt Tokaj egyedi és megismételhetetlen.
Tokaj városa és a környező települések, leginkább Mád, Tarcal, Tállya olyan egyedi hangulattal, és ami a legfontosabb, szőlőterületekkel rendelkeznek, amelyeket érdemes bejárni. A borvidék leginkább akkor ismerhető meg, ha legalább egy kis időre felmegyünk a domboldalakra, bejárjuk a szőlőket, megcsodáljuk, hogy milyen sokféle talaj, kő, föld hozza létre a különleges borokat.
A talajszerkezet nagyon változatos, sokszor még a szomszédos dűlőkben is eltérő adottságokat tapasztalni. Tokajban a szőlők után a pincékben is érdemes körülnézni. A jelentős mennyiségben megtalálható vulkáni tufa ugyanis nem csupán a szőlőtermesztést befolyásolja, de klimatizáló tulajdonságának és könnyen faraghatóságának köszönhetően kiválóan alkalmas pincék kialakítására is. Nem ritkák a több kilométer hosszú pincelabirintusok sem!
Tokaj mindössze 6 szőlőfajtával gazdálkodik: a furmint, a hárslevelű és a sárga muskotály adják a borok javát, de kisebb mennyiségben, főleg az édes borokban van itt kövérszőlő, kabar és zéta is.
Az utóbbi évtizedekben egyre inkább a minőség felé mozdul el a szocialista évtizedekben eléggé leamortizált borvidék. Egyre több név és bor ér el jelentős világsikereket, kerülnek fel meghatározó éttermek borlapjaira. Érdemes azért még bejelentkezni kóstolók előtt, de vannak folyamatosan nyitva tartó pincék is.
A bor mellett a gasztronómia is sokat fejlődött, hiszen errefelé működik fél tucat kreatív gasztronómiát képviselő étterem is, van kávéműhely, pálinkafőzde, és ecetkészítők is kreálnak egyedi ízeket. Tokaj megérdemel egy próbát, legalább egy hétvégét!
Más borvidékeinkről itt olvashattok >>