Írd be, mit keresel:

Illatos kuglóf mandulával és málnával

A kuglóf az egyik legelegánsabb sütemény: amolyan békebeli hangulatot árasztó, nagymamás sütemény, ami teaszalonban is megállja a helyét. És bár régen csak élesztős tésztából, hosszadalmasan készült, ma már elterjedtek a sütőporos változatok. Most egy ilyet hoztunk, ami nemcsak mutatós, de ellenállhatatlanul finom is.

Cookta - 2016.08.24.
Illatos kuglóf mandulával és málnával

A német gyökerekkel bíró kuglóf réges-régen igazi ünnepi sütemény volt, mégpedig formája miatt, amit a betlehemi három királyok turbánjának formája ihletett. A legenda szerint ugyanis az ő tiszteletükre sütötték elsőként ebben a furcsa, kissé tornyos, nagyon szép formában, aminek nagy előnye, hogy belül lukas, így a tészta könnyebben át tud sülni, mintha tömör lenne. Mindenesetre az eredeti német név is egyféle fejfedőre utal, a Gugelhupf pedig szép lassan kuglóffá szelídült és egyszerűsödött a magyar nyelvben.

A kuglóf sütésénél fontos, hogy – akár kelt tésztával, akár sütőporossal dolgozunk – a tészta a formában maximum csak 2/3 magasságig érjen, ellenkező esetben kidagad, túlfut a peremén. Sülés közben gyakran a tészta teteje kissé felpúposodik, olykor meg is repedezik, de ez nem baj, úgyis meg fogjuk fordítani. Mivel viszonylag hsszabb időre van szükség a sütésnél, ha esetleg nagyon pirul a tészta, takarjuk le alufóliával, hogy meg ne égjen.

Forrás:
iStock

Most egyszerűbb, kevert tésztás receptet választottunk, amit mandulával és málnával gazdagítottunk: illatos és ellenállhatatlan, sokáig puha marad a belekerülő sok vajnak köszönhetően, és nagyon egyszerű elkészíteni.

Mandulás kuglóf málnával és likőrrel

Hozzávalók:

  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg puha vaj
  • 5 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg darált mandula
  • 1 citrom részelt héja
  • 4 evőkanál Amaretto
  • csipet só
  • 15 dkg málna

Valamint:

  • vaj és liszt a formához

A mázhoz:

  • 10 dkg porcukor
  • 2-3 evőkanál Amaretto

Elkészítés: A lágy vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzákeverjük a tojásokat, belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk az Amarettót, a csipet sót, a sütőporral elkevert lisztet és a darált mandulát, és simára keverjük.

Kikent, kivajazott kuglófformába öntjük a tésztát 3 részletben, közben bele-belepotyogtatjuk a málnát. Finoman a konyhapulthoz ütögetjük, hogy a légbuborékok távozzanak és a felülete sima legyen, majd 180 fokra melegített sütőbe toljuk, és 55-60 perc alatt megsütjük.

A kisült kuglófot egy kis pihentetés után rácsra borítjuk, és itt hagyjuk kihűlni, hogy kellően szellőzhessen.

A mázhoz a porcukrot az Amarettóval kikeverjük, és a kihűlt kuglóf tetejére csorgatjuk ízlés szerint.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.