A gomba annyi mindenre jó! Töltve is annyi módon készülhet, szinte bármi kerülhet a kalapokba. Két egyszerű, de nagyon ízletes ötletet mutatunk, ami esti borozgatáshoz vagy előételnek is remek, de salátával könnyű ebéd, vacsora is lehet.
Egy könnyedebb, zöldfűszeres, mediterrán ízvilágú tölteléket és egy magyarosabb juhtúrós változatot mutatunk. Ez utóbbi baconbe is betekerhető, és grillrácson, szabadban is megsüthető.
Baconben sült juhtúrós töltött gomba
Hozzávalók:
Elkészítés: A lila hagymát megmámozzuk, apróra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, a szárakat kitördeljük, apróra vágjuk, a hagymához adjuk a juhtúróval, a tejföllel, egy kevés aprított petrezselyemmel és őrölt borssal együtt, és alaposan kikeverjük. Sózni nem kell, mivel a juhtúró és a bacon is sós.
A gombakalapokat megtöltjük a juhtúrós krémmel, és mindegyiket baconszeletbe tekerjük, fogvájóval megtűzzük.
A töltött gombafejeket sütőtálba tesszük, és 185 fokra előmelegített sütőben, légkeverés mellett, 15-20 perc alatt pirosra sütjük.
Mediterrán töltött gomba
Hozzávalók:
Elkészítés: A gombát megtisztítjuk, a szárakat kitördeljük, apróra vágjuk, egy tálba tesszük, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a finomra vágott zöldfűszereket, belereszeljük a fokhagymát, a parmezánt és a citrom héját. A paradicsomok héját lehúzzuk, húsukat apróra összevágjuk, és a levével együtt a zsemlemorzsához adjuk. Meglocsoljuk 3 evőkanál olajjal, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük.
A gombakalapokat megtöltjük a paradicsomos morzsával, sütőtálba tesszük.
185 fokra előmelegített sütőben, légkeverés mellett, 10-15 perc alatt pirosra sütjük.