Az ünneplés és a finomságok mindannyiunkat megilletnek, még akkor is, ha valamilyen táplálékérzékenységgel kell élnünk. A gluténérzékenyeknek a legnagyobb kihívás a desszert, de szerencsére egyre több lisztmentes receptet fejlesztenek ki a lelkes konyhatündérek – mint amilyen ez a csokitorta is.
Csokiimádóknak tökéletes ünnepi torta lehet a csak csokiból, tojásból és cukorból készülő alábbi finomság, aminek az a lényege, hogy a tojást nagyon habosra, levegősre kell felverni, majd ezután összeforgatni az olvasztott, de már nem forró csokival. Illő díszítéssel, gyümölccsel kirakva, kis gyümölcszselével bevonva nem csak gluténérzékenyeknek tökéletes.
Olvasónk, Éva szív formában sütötte, savanykás meggyel ellenpontozta a csokoládé édességét. „Az általam használt díszítés alkalmas Valentin-napra, házassági évfordulóra vagy a kedvesünk születésnapjára. Egyszerű, de nagyon finom ünnepi torta, bárki el tudja készíteni.”
Lisztmentes csokoládétorta
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásokat elektromos habverővel minimum 5 percig verjük az édesítővel együtt. (Nálam 7 percig ment a gép). A szeletekre tördelt csokit gőz fölött megolvasztjuk, és kicsit kihűtve hozzáadagoljuk a tojásos masszához.
Egy szilikonos szív alakú formába (vagy tortakarikába) öntjük, és 180 fokon 18 percig sütjük. Utána kinyitjuk a sütő ajtaját, és hagyjuk kihűlni. Ne szárítsuk ki, és ne ijedjünk meg, hogy melegen még nedvesnek tűnik. Amikor kihűlt, kiszedjük a formából, amit papírtörlővel kitörlünk, majd visszahelyezzük a tésztát.
A tetején elrendezzük a meggyet, majd a elkészítjük a gyümölcszselét a zacskón leírtak szerint és ráöntjük a meggy tetejére. Hűvös helyen hagyjuk megdermedni, majd tálaljuk.
A receptet és a fotót Bodnár Éva küldte. Köszönjük!