Az a nagy igazság, hogy évekig nem mertem megkóstolni a sajttortát, és pont emiatt soha eszembe sem jutott, hogy magam is készítsek. Alapvetően sokáig azt hittem – mint sokak szerintem –, hogy ez valami sós sajtból van, és emiatt eléggé bizarrnak gondoltam.
Miután kiderült, hogy a torta egyik fő alkotórészének, a mascarponénak csak leginkább a neve hasonlít a magyar háztartásokban ismert sajtokhoz, s jobban nevezhető inkább egy édes, zsíros, sűrű állagú tejszínnek, persze nem is volt kérdés, hogy abszolút nem furcsa, sőt egyenesen elképesztően jó kis találmány.
Ezt is természetesen a saját verziómban álmodtam újra: kétféle gyümölcsöt használtam hozzá, de persze gyümölcs nélkül is nagyon jó. Az alábbi videó minden titkot megmutat!
Áfonyás-málnás cheesecake
Hozzávalók:
A kekszes alaphoz:
A gyümölcsös rétegekhez:
A mascarponés réteghez:
Elkészítés: A zabkekszet tálba morzsoljuk, hozzáöntjük az olvasztott vajat, összekeverjük, majd egy kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk.
A málnát egy kis lábasban felfőzzük, majd átpasszírozzuk, hogy a magoktól megszabadítsuk. Egy másik edényben az áfonyát botmixerrel pépesítjük.
A cukrot keverőtálba mérjük, hozzáadjuk az egész tojásokat, kikeverjük, majd mehet bele a vanília kikapart belseje, a mascarpone, a tejföl, a citrom reszelt héja és a liszt, amelyekkel krémesre, simára elkeverjük.
A masszát 3 részre osztjuk, az egyikhez a málnavelőt, a másikhoz az áfonyapürét keverjük, a harmadik marad vaníliás.
Az áfonyás krémet a vajas kekszalapra öntjük, és 200 fokos sütőben 7 percig sütjük. Ezután ráöntjük a málnás krémet, és a sütőbe visszatéve ezt is 7 percig sütjük. Végül a vaníliás krémet is a tetejére öntjük, és 150 fokra mérsékelve a hőmérsékletet 25 percig sütjük.
Hagyjuk kihűlni, majd a peremet leemeljük, és szeleteljük, friss gyümölccsel díszítve, porcukorral meghintve tálaljuk.