Nagyon szeretjük az erdeinek is mondott bogyós gyümölcsöket, bár jól tudjuk, hogy ezeket már rég nem az erdőkben szedik, hanem leggyakrabban termesztik. Azért ha módunk van mostanság kirándulni, érdemes a szederbokrok nyomába eredni, mert most a legédesebb a fekete szeder.
Szedret szedni igazi kihívás, a kacskaringós indák félelmetes tüskékkel védik az aromás, leves szedreket, de a gyümölcs finomsága mindenért kárpótol. Azért csak óvatosan! Mi most megküzdöttünk néhány bokorral, de szederdzsem főzésére azért nem vállalkoznánk: akkora mennyiséget nem tudtunk szedni, igen, feladtuk, de egy pitényi adagot sikerült megmenteni.
Mivel születésnapra készült, a rácsozás helyett más, mutatós díszítésre volt szükség, így a tésztából kiszúróformával csillagok születtek, és ezek kerültek a gyümölcs tetejére. Hogy a töltelék ne legyen annyira tömény és magos, ezért egy kis kockázott almával gazdagodott a szeder, ami sülés közben teljesen megfeketítette az almát, ami krémesre és szederízűre sült a pitetortában.
A tészta nagyon finom, omlós, egy gyorsan összeállítható linzertészta, viszont a pihentetést nem szabad elszabotálni, mert ez az omlósság egyik titka – a sok vaj mellett.
Omlós szedres-almás pite
Hozzávalók:
A töltelékhez:
Elkészítés: A lisztet, a felkockázott hideg vajat, a cukrot, a csipet sót és 1 tojást keverőtálba tesszük, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, hogy a kézmelegtől lehetőleg ne olvadjon meg a vaj. Ha esetleg ragad egy kicsit, még kevés lisztet adunk hozzá. 2/3-1/3 arányban kettéosztjuk, fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük 30-40 percre.
Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, kis kockákra vágjuk, tálba tesszük a szederrel együtt, megszórjuk a cukorral és a liszttel, és kézzel összeforgatjuk.
A nagyobb darab tésztát kinyújtjuk, és egy pitetálba tesszük úgy, hogy pereme is legyen, megszurkáljuk villával. Egyenletesen elosztjuk rajta a gyümölcsöt. A maradék tésztát is kinyújtjuk, kiszúróformával csillagokat – vagy szívecskéket, köröket, tetszőleges formákat – szaggatunk, a gyümölcs tetejére rakosgatjuk, és a pite peremét, valamint a tetején a tésztát lekenjük a villával elhabart másik tojással.
Előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük, és kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Érdemes ránézni, és ha nagyon pirul, akkor lefedni lazán alufóliával.
Langyosan vagy teljesen kihűtve tálaljuk, porcukorral meghintve. Egy gombóc vaníliafagyi nem rontja el, sőt: mennyei hozzá.