Írd be, mit keresel:

Szederszerelem omlós pitébe álmodva

Nagyon szeretjük az erdeinek is mondott bogyós gyümölcsöket, bár jól tudjuk, hogy ezeket már rég nem az erdőkben szedik, hanem leggyakrabban termesztik. Azért ha módunk van mostanság kirándulni, érdemes a szederbokrok nyomába eredni, mert most a legédesebb a fekete szeder.

Cookta - 2016.09.16.
Szederszerelem omlós pitébe álmodva

Szedret szedni igazi kihívás, a kacskaringós indák félelmetes tüskékkel védik az aromás, leves szedreket, de a gyümölcs finomsága mindenért kárpótol. Azért csak óvatosan! Mi most megküzdöttünk néhány bokorral, de szederdzsem főzésére azért nem vállalkoznánk: akkora mennyiséget nem tudtunk szedni, igen, feladtuk, de egy pitényi adagot sikerült megmenteni.

Mivel születésnapra készült, a rácsozás helyett más, mutatós díszítésre volt szükség, így a tésztából kiszúróformával csillagok születtek, és ezek kerültek a gyümölcs tetejére. Hogy a töltelék ne legyen annyira tömény és magos, ezért egy kis kockázott almával gazdagodott a szeder, ami sülés közben teljesen megfeketítette az almát, ami krémesre és szederízűre sült a pitetortában. 

Forrás:
iStock

A tészta nagyon finom, omlós, egy gyorsan összeállítható linzertészta, viszont a pihentetést nem szabad elszabotálni, mert ez az omlósság egyik titka – a sok vaj mellett.

Omlós szedres-almás pite

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 5 dkg cukor
  • csipet só
  • 2 tojás

A töltelékhez:

  • 2 alma
  • 50 dkg szeder
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál liszt

Elkészítés: A lisztet, a felkockázott hideg vajat, a cukrot, a csipet sót és 1 tojást keverőtálba tesszük, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, hogy a kézmelegtől lehetőleg ne olvadjon meg a vaj. Ha esetleg ragad egy kicsit, még kevés lisztet adunk hozzá. 2/3-1/3 arányban kettéosztjuk, fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük 30-40 percre.

Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, kis kockákra vágjuk, tálba tesszük a szederrel együtt, megszórjuk a cukorral és a liszttel, és kézzel összeforgatjuk.

A nagyobb darab tésztát kinyújtjuk, és egy pitetálba tesszük úgy, hogy pereme is legyen, megszurkáljuk villával. Egyenletesen elosztjuk rajta a gyümölcsöt. A maradék tésztát is kinyújtjuk, kiszúróformával csillagokat – vagy szívecskéket, köröket, tetszőleges formákat – szaggatunk, a gyümölcs tetejére rakosgatjuk, és a pite peremét, valamint a tetején a tésztát lekenjük a villával elhabart másik tojással.

Előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük, és kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Érdemes ránézni, és ha nagyon pirul, akkor lefedni lazán alufóliával.

Langyosan vagy teljesen kihűtve tálaljuk, porcukorral meghintve. Egy gombóc vaníliafagyi nem rontja el, sőt: mennyei hozzá.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.