Akármennyire finom is a ropogósra sült burgonyaszirom, a csipsz, jól tudjuk, hogy alattomosan sok zsiradékot és sót tartalmaz a készen vehető, zacskós változat. Házilag készíthetjük sütőben sütve, jóval kevesebb olajjal, de akár mikrohullámú sütőben is, olaj nélkül!
A mikrós sült krumpli nagyon egyszerű, és pár perc alatt elkészül, egészségtudatosok, kollégisták és kezdő háziasszonyok, sütővel nem rendelkezők örülhetnek ennek az ötletnek. Van azért néhány apróság, amire érdemes odafigyelni.
1. A meghámozott krumplit érdemes nagyon vékonyra vágni, a szeletelést a zöldséghámozóval a legegyszerűbb elvégezni, ezt viszont csak közepes vagy kisebb méretű krumpliknál tudjuk alkalmazni, vagyis inkább ilyeneket válasszuk, most kerüljük a nagyobb burgonyákat.
2. A felszeletelt krumplit hideg vízben érdemes leöblíteni, hogy a keményítőt kicsit kimossuk belőle.
3. A leöblített krumpli felületéről mindenképpen itassuk le a nedvességet, hogy a krumpli szárazon kerüljön a mikróba: sülnie kell, nem pedig főnie.
4. Akkor lesz ropogós a mikrós csipsz, ha a krumpliszeletek sem egymáshoz, sem máshoz nem érnek a sütés során, ezért nagyon praktikus a pálcára fűzés, ahogy az alábbi videóban is látható.
Mikrós csipsz
Hozzávalók:
Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, nagyon vékonyan felszeleteljük, majd hideg vízben leöblítjük. Konyhai papírtörlőre rakosgatjuk, felületéről is felitatjuk a nedvességet, majd sózzuk, kis fűszerrel megszórhatjuk.
A krumpliszeleteket fapálcikákra fűzzük úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, a kis nyársakat egy tálka tetejére fektetjük, betesszük a mikróba, amit 600 wattra állítunk, és 3-4 perc alatt megsütjük.
Megeszegethetjük a nyársról is, de tálkába is tehetjük, ízlés szerint még tovább fűszerezhetjük.