Írd be, mit keresel:

Cuki, cuki cukkini!

Tudtad, hogy 10 dkg párolt cukkini fedezi egy felnőtt ember napi C-vitamin-szükségletének több mint a negyedét? És még finom is!

Cookta - 2016.09.17.
Cuki, cuki cukkini!

De ez még mind semmi, mert a folsavszükséglet 1/6 részét is kinyerhetjük 10 dkg cukkiniből, ráadásul béta-karotint is tartalmaz, ami a szervezetben A-vitaminná alakul át. És közben csak 19 kalóriát tartalmaz! Jó, igaz, ha olajban sütve esszük, akkor már 63 kalória lesz belőle, de az se olyan sok. 

Forrás:
iStock

De milyen is a cukkini? 

Olyan, mint egy uborka alakú nagy, zöld kígyóhal, de mégsem az, ráadásul sárgában is fellelhető. A sárga és a zöld példányok valójában csak a színükben különböznek. Bizony, a cukkini egy tökféleség, ráadásul a zsenge fajtából, ezért ne kíméljük magunkat a héjától sem, mert abban van a legtöbb tápanyag. 

A virága is ehető!

A cukkini virága olyan, mint egy gyönyörű, hatalmas aranysárga tölcsér. Apróra vágva salátába tehetjük, de meg is tölthetjük különféle zöldségekkel vagy fűszeres darált hússal, és megsüthetjük. Különleges és nagyon finom meleg ételt kapunk, rizzsel kínáljuk. Népszerű még a sós palacsintatésztába mártott és olajban kisütött cukkinivirág, amit előételként kínálnak Olaszországban, Franciaországban.

Forrás:
iStock

Mi készülhet cukkiniből?

Ehetjük akár nyersen is, vékonyra szelve, salátába dobálva, de nagyon kívánja az öntetet, mert ha nem kap „inni”, önmagában nincs sok íze. Ha viszont sütjük, főzzük, pároljuk, számtalan ételfinomságot kreálhatunk belőle. Az édességimádók lekvárt is főzhetnek belőle, rétesbe vagy palacsintába is reszelhetik, persze csak második töltelékanyagnak, mert ízetlen, de sokkal egészségesebbé teszi az isteni csokis brownie-t is a reszelt cukkini. Ha cukkinit sütünk, főzünk, vegyük számításba, hogy magába szív valamennyi olajat, de ettől még nem kell tovább olajozni, mert a megüresedett serpenyőben is szépen megpirul. 

A cukkini – formájának köszönhetően – alkalmas arra, hogy kettévágva megtöltsük bármilyen finomsággal, például darált hússal, rizottóval. Ha vastag (4-5 centis) karikákra vágjuk, és kibelezzük, kerete lehet például a beléhelyezett, előtte fűszerolajban pácolt csirkecombfilének vagy szűzérmének. De meg is hámozhatjuk, fel is kockázhatjuk, és így dúsíthatunk vele bármilyen pörköltöt, vagy akár lecsót is. De önmagában is kellemes, könnyű pörkölt készíthető belőle, ha nem spórolunk a fűszerekkel.

A cukkini szuper alapanyaga krémlevesnek, de tésztaszószokat is feldobhatunk vele, bundázhatjuk is, a rántott cukkini is nagyon finom, zöldségfasírtot is készíthetünk belőle, a sajtos cukkinigolyót még a gyerekek is imádják, de még egészséges csipszet is.

Szalonnás tojáskrémmel töltött cukkini

Pillanatok alatt elkészíthető, és igazán szemet gyönyörködtető, ízlelőbimbót kényeztető eledel.

Hozzávalók 2 személynek:

  • 2 kisebb, zsenge cukkini
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg bacon
  • 6 tojás
  • 1 szál póréhagyma vagy 1 fej lila hagyma
  • mustár
  • 6 evőkanál tejföl
  • 15 dkg füstölt sajt
  • só, bors

Elkészítés: Először is tegyük fel a tojást főni, mert keménytojásra lesz szükségünk. A szalonnát és a bacont kockázzuk fel és félig pirítsuk meg (a sütőben tovább sül). Mossuk meg alaposan a cukkinit, és vágjuk hosszában félbe. Szedjük ki a belsejét, hogy legyen hely a tölteléknek. 

Ha a tojás megfőtt, hámozzuk meg és törjük össze. (Ne turmixoljuk, finomabb, ha apró darabkákban marad.) Tegyünk hozzá kb. 2 evőkanál mustárt, 4-6 evőkanál tejfölt, sót, borsot. A sóval vigyázzunk, mert a szalonnák is sósak. Egy kevés Cayenne-borsot is rászórhatunk. Vágjuk vékony karikákra a póréhagymát, picit sózzuk meg, és hagyjuk pár percig állni, majd szórjuk a tojáshoz. A szalonnákat a zsírjukkal együtt adjuk a tojáshoz. Keverjük össze a tölteléket, és töltsük meg vele a két fél cukkinit. 

A tetejére reszeljük rá a sajtot, és tegyük az előmelegített, 180 fokos sütőbe 20-30 percre. (Ha biztosra akarunk menni, a sütés előtt 3-5 percig előfőzhetjük a cukkinit, hogy kétséget kizárva megpuhuljon, de így felére csökken a sütési idő.) Aki ragaszkodik hozzá, önthet a tetejére ketchupot. Fogyaszthatjuk magában, de süthetünk hozzá pirítóst is. 

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.