A rösti a svájciak krumpliétele, de nálunk is ezer változatban megtalálható. Nem véletlen: a legegyszerűbb ételek a legjobbak és a legnépszerűbbek. Svájcban határozottan s-sel mondják, röstinek, de nálunk inkább röszti. Mindegy is, ugyanarra a finom és olcsó krumplis fogásra gondolunk, amit most egy kis zöldfűszerrel és ropogós réteslappal variáltam.
Röszti, lapcsánka, lapotya, tócsni… és még számtalan elnevezését ismerjük ennek az egyszerű, reszelt krumpliból készült ételnek. Mivel krumpli mindig van itthon, így sűrűn elkészítem, és egyszerűen csak fokhagymás tejföllel tálalom. A napokban éppen vendégeket vártam, és szerettem volna meglepni őket a frissen kisült rösztivel, mivel tudom, hogy nagyon szeretik. Már elkezdtem a krumplit pucolni, amikor jött az ötlet, hogy miért is ne készülhetne a hagyományostól eltérő módon, pl. réteslapba csomagolva és a sütőben ropogósra sütve…
A frissen kisült, ropogós rösztinek pedig olyan sikere volt, hogy szinte pillanatok alatt elfogyott az utolsó morzsáig a mártogatóssal együtt.
Ropogós, zsályás röszti fokhagymás-tejfölös mártogatóssal
Hozzávalók 4 db rösztihez:
Elkészítés: A krumplit és a vöröshagymát pucoljuk meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le. Ízlés szerint sózzuk, majd hagyjuk kicsit állni, hogy a só átjárja, és levet engedjen.
Ezután alaposan nyomkodjuk ki, majd ízlés szerint szórjuk meg őrölt színes borssal, egy csipet szerecsendióval, az apróra vágott zsályával, és keverjük össze. Az ízesített krumplit ezután osszuk el négy részre.
Terítsünk le egy nedves konyharuhát, helyezzünk rá egy réteslapot, és kenjük le olajjal. Ezután helyezzük rá egy másik réteslapot, tegyünk a közepére egy adag ízesített krumplit, majd csináljunk belőle kis csomagot, a maradék réteslappal, és krumplival is így járjunk el.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, kenjük le olajjal, majd helyezzük rá egymástól kicsit távolabb az elkészült csomagokat. Végül óvatosan kenjük le olajjal mindegyiket.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 perc alatt szép pirosra, ropogósra.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig hűlni, mielőtt tálalnánk.
Fokhagymás-tejfölös mártogató
Hozzávalók:
Elkészítés: A fokhagymás szószhoz vagy a zúzott fokhagymához adjuk hozzá a tejfölt, majd alaposan keverjük össze.
Tálaláskor a pirosra, ropogósra sült rösztit a fokhagymás-tejfölös mártogatóssal kínáljuk.