Egy forró, illatos leves nélkül el sem képzelhető egy őszi vagy téli ebéd, de vacsorának önmagában is tökéletes egy selymes krémleves. A sajttal sosem foghatunk mellé, és pillanatok alatt őrülten finom krémlevest készíthetünk belőle!
Nagyon kellemes, tartalmas, de pár perc alatt elkészíthető étel a sajtkrémleves, aminek a karakterét a sajt adja, amiből rengeteg félét és fajtát találunk, így az ízkombinációkkal könnyen játszhatunk, de kissé megfáradtabb, már annyira nem ínycsiklandó sajtokat is beleolvaszthatunk a levesbe. Minél többféle a sajt, annál ízgazdagabb a leves. A legsemlegesebb trappista is megbolondítható egy kis füstölt sajttal – mint az alábbi receptben –, de karakteresebb kéksajt, cheddar, camembert is kerülhet bele, mindenképpen izgalmas lesz!
A krémlevesekbe kell egy kis belevaló is, hogy ne csak a levet kanalazzuk: ez lehet pirított bacon, levesgyöngy, sajtlevesnél akár egy kevés karamellizált körte vagy alma is, de a kruton is tökéletes választás, főleg akkor, ha a kenyeret egy kevés fűszervajban pirítjuk meg. Egyszerű, de mennyei, bármikor bekanalaznánk!
Sajtkrémleves zöldfűszeres krutonnal
Hozzávalók:
A krutonhoz:
Elkészítés: A vajat felolvasztjuk egy lábasban, majd rászórjuk a lisztet.
Felöntjük tejjel, tejszínnel és alaplével. Belenyomjuk a fokhagymát, és közepes lángon összefőzzük.
Beleszórjuk a fűszereket, majd legvégül a 2-féle reszelt sajtot.
Még 2-3 percig kevergetjük, míg elolvadnak a sajtok, utána levesszük a tűzről.
Egy serpenyőben felmelegítjük a zöldfűszeres vajat, majd megpirítjuk a bagettszeletek mindkét oldalát.
A levest kimerjük tányérba, és a tetejére helyezzük a krutont.