Több embert is hallottam morgolódni azért, mert a boltokban (is) túl korán kezdenek neki az adventi időszaknak, én mégis mindig úgy érzem, hogy így is túl hamar véget ér az év egyik legjobb része.
Egyszerűen imádom a rongyosra hallgatott zenéket, tipikus illatokat, a gyertyázást, a karácsonyi teákat, a sütiket, az izgatott készülődést, a csecsebecséket és a díszeket, az ünnepi körömlakkokat, mindent. Emiatt tavaly nálunk már novemberben elkezdődött az advent, de ezt is kevésnek találtam, úgyhogy elhatároztam, hogy idén tovább durvulok, és már októberben megengedem, hogy egy kicsit ráhangolódjak a dolgokra. Azt hittem, hogy ezzel megbotránkoztatok majd mindenkit, úgyhogy nem kicsit lepődtem meg, amikor a szüleimnek mesélve erről a „grandiózus” tervről, anyukám könnyedén közbeszúrta, hogy ő már pár napja megvette az első kelléket az adventi naptárhoz. Ennyit az almáról meg a fájáról. 🙂
Miért is olyan nagyszerű az almás-fahéjas müzli?
Ha már az almánál tartunk: fahéjjal keverve bármilyen ételt karácsonyivá tesz számomra, innen jött a fahéjas-almás müzli ötlete is. Sütés közben isteni illat lengi majd be a lakást, úgyhogy a dupla élvezet garantált.
Egyébként nagyon szeretem, amikor egy müzli ropog a fogam alatt, úgyhogy ez a recept is úgy lett megalkotva, hogy a végeredmény egy fűszeres, kis falatokból álló müzli legyen, amit nemcsak tejjel vagy joghurttal fogyaszthat az ember, hanem önmagában, édes ropogtatnivalóként is tökéletes.
Tele van rosttal és telítetlen zsírsavakkal, glutén-, tej-, tojás- és cukormentes, inzulinrezisztenseknek is megfelelő. A hozzávalók könnyen cserélhetők, úgyhogy ha épp nincs valami otthon hozzá, az sem akadály. Az elkészült almás-fahéjas müzli nem túl édes, úgyhogy aki kicsit édesszájúbb, az nyugodtan tegyen bele még több édesítőt. Aki pedig nem IR-es, bátran keverhet még aszalt gyümölcsöket is a kész müzlihez (sütés előtt nem érdemes, mert az aszalt gyümölcsök nem viselik túl jól a forróságot), vagy édesítheti mézzel a pelyheket, úgy még karácsonyibb.
A teljes recept 188 gramm IR-ben számolós szénhidrátot tartalmaz, de ebből még lehet 10 grammot faragni, ha nem xilittel, hanem eritrittel vagy sztíviával (tehát nem számolós édesítővel) ízesítjük. A 188 grammból 35 gramm gyors felszívódású (ez a pürésített alma), a többi lassú. Nagyjából 8–10 adag müzlivel lehet számolni.
Jöhet is a recept, remélem, nektek is legalább annyira fog ízleni, mint nekünk. 🙂
Ropogós almás-fahéjas müzli mindenmentesen
Hozzávalók:
2 közepes alma (nekem 25 dkg)
20 dkg gluténmentes zabpehely (vagy hajdinapehely, ha nem ehetsz zabot)
5 dkg quinoa (nyersen, főzés nélkül)
2 dkg xilit (vagy egyéb édesítő ízlés szerint)
0,5 teáskanál só
1 púpos teáskanál fahéj
0,5 teáskanál szegfűszeg
0,5 teáskanál szerecsendió
4 dkg mandula
3 dkg tökmag
2 dkg chiamag
2 dkg lenmag
2 dkg szezámmag
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál rum (elhagyható)
5 dkg víz
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Az almákat megmossuk, kimagozzuk, felkockázzuk és beletesszük az aprítóba. Hozzáöntjük a vizet, a sót, az édesítőt, a fűszereket, az olajat és a rumot, és pürés állagúra aprítjuk.
Ha kész, egy tálban összekeverjük a maradék hozzávalókkal, majd egy tepsibe, sütőpapírra öntjük, egyenletesen eloszlatjuk. Ha extra ropogósra szeretnéd, akkor 2 tepsit használj, és válaszd szét a keveréket 2 részre.
40 percig alul-felül sütéssel, majd az utolsó 5–7 percben légkeveréssel készre sütjük.
Tipp: Ha kész, nyisd ki a sütő ajtaját, és hagyd még 20 percig így hűlni a müzlit, hogy még ropogósabb legyen!