A sült sajt minden formában nagy kedvenc: rántva, grillezve, melegszendvicsben, rakott ételek tetején vagy pizzán... Cipóban sütve pedig egész egyszerűen zseniális, miközben pofonegyszerű.
A legjobb vendégváró vagy gyors vacsora lehet egy pohár borral ez a cipóban sült camembert. Az olvadt sajt illatos és krémes, a kenyér kívül ropogós, a belseje sem vész kárba, hiszen ujjnyi darabokra vágva ropogósra sül a tepsiben, és ezzel mártogathatjuk majd a cipó belsejébe rejtett sajtot.
Az alábbi receptben fokhagymás vajjal kell kikenni a kivájt kenyeret, a sajtot pedig csak sóval, borssal fűszerezni, de természetesen megszórhatjuk kakukkfűvel, rozmaringgal is a sajtot, vagy tovább fokozhatjuk a fokhagymás ízhatást, ha néhány gerezdet pálcikákra vágunk, és a sajtba szurkáljuk. Kísérőnek kínálhatunk mellé almát, körtét is kockákra vágva, sárgarépát, sörretket vagy szárzellert hasábokra vágva – ezek is tökéletesek a mártogatáshoz.
Cipóban sült camembert
Hozzávalók:
Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, majd összekeverjük a zúzott fokhagymával. A cipó tetejét levágjuk, a kenyérbelet késsel körbevágjuk, majd óvatosan kiemeljük. A cipó belsejét és a tetejének vágott felületét is lekenjük az olvasztott vajjal. A camembert sajt tetejét vékonyan levágjuk, a tetőt a cipóba tesszük, majd erre ráhelyezzük a sajtot is úgy, hogy a vágott felület felfelé legyen. Sózzuk, borsozzuk, majd a cipó kalapját ráillesztjük, és 180 fokos sütőben 15 percig sütjük.
Közben a cipó belsejét ujjnyi csíkokra vágjuk, és ha letelt a sütési idő, akkor a cipó mellé rakjuk a tepsibe, és még 5 percre visszatoljuk, hogy kellően megpiruljon ez is.
A sütőből kivéve a cipó kalapját leemeljük, és a pirított kenyérbelsővel mártogatjuk az olvadt sajtot.