Az olaszos tésztaételek elengedhetetlen eleme a paradicsomszósz, vagyis sugo, ami sokféle változatban készülhet: az alapreceptben paradicsom, fokhagyma és bazsalikom van, de gazdagítható zöldségekkel, gombával vagy darált hússal, tonhallal. Vagy mascarponéval – érdemes kipróbálni!
A paradicsomszósz karakteres dolog, szokták lágyítani egy kis cukorral a zöldség savasságát, de igazán krémes, lágy, mégis minden cseppjében mediterrán és fűszeres akkor lesz, ha turmixoljuk, majd mascarponéval gazdagítjuk, ahogy mindjárt mutatja is olvasónk receptjében.
„Egyszerűen és bő fél óra alatt elkészíthetjük ezt a tésztás ételt, akár ebédre, vagy éppen vacsorára. Én a ragut a kertben szedett napérlelte paradicsommal és bazsalikommal készítettem, így csak a gombát kellett a zöldségesnél beszereznem. Mascarponéval krémesítettem, ami nagyon jól illett a saját kezűleg gyúrt metélthez, de természetesen a boltban vásárolt is megfelel hozzá.”
Gombás-paradicsomos ragu metélt tésztával
Hozzávalók 2 személynek:
Elkészítés: A bacont vágjuk fel apró kockákra. A gombát ízlés szerint szeleteljük fel. A paradicsomnak húzzuk le a héját, és vágjuk fel kisebb darabokra. Az összedarabolt paradicsomot és a friss bazsalikomleveket botmixerrel pépesítsük.
A felkockázott bacont egy serpenyőben kezdjük el zsírjára sütni. Amikor már szép színt kapott, adjuk hozzá a felszeletelt gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd pároljuk pár percig.
Ezután adjuk hozzá a pépesített bazsalikomos paradicsomot, szórjuk meg a cukorral, és keverjük alaposan össze. Forraljuk ki, majd a hőfokot mérsékelve főzzük kb. 10 percig. Közben többször keverjük meg, nehogy leégjen, és ízesítsünk utána, ha szükséges.
Amikor a ragu már kellően besűrűsödött, keverjük hozzá a mascarponét, majd kevergetve főzzük még pár percig. Ezután vegyük le a tűzről, és tálalásig tartsuk melegen.
Amíg a ragu fő, főzzük ki enyhén sós vízben a tésztát, majd szűrjük le.
Tálaláskor szedjük a tányérra a metélt tésztát, majd kanalazzuk rá a gombás-paradicsomos ragut, és úgy kínáljuk.
A receptet és a fotót Kard Sándorné küldte. Köszönjük!