Írd be, mit keresel:

Mákos guba – de torta!

A mákos guba nem egy túl bonyolult desszert: szikkadt kifli, darált mák, cukor és egy kis tejes sodó csodája, ami tökéletes második egy tartalmas és gazdag leves után. De sajnos nem túl mutatós és fotogén... Vagyis de! Egy kis csavarral – és 3 tojással gazdagítva!

Cookta - 2016.10.08.
Mákos guba – de torta!

A mákos guba nagyon egyszerűen elkészíthető desszert, tulajdonképpen percek alatt összeállítható, és egy rövid sütés után már tálalható is. Vannak, akik a gubát maguk sütik: kelt tésztát készítenek, majd hengereket sodornak belőle, kelesztik és megsütik. A kisült tésztát aztán felszeletelik, szikkasztják, majd ezt használják a mákos guba alapjaként. Ezt a műveletet megspórolhatjuk, ha szikkadt kiflit használunk.

Az „egyszerű” gubát egy kis tojással gazdagítva igazán ünnepi, akár karácsonyi kiadós, finom, de látványos tortává is varázsolhatjuk. A tojások sárgái gazdagíthatják a kiflis-mákos gubát, a tojásfehérje habbá verve egy kis porcukorral pedig koronaként ékesíthetik a desszertünket. A mákos-kiflis alapba tehetünk egy marék mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöt – áfonyát, apróra vágott aszalt sárgabarackot vagy mást –, a guba és a hab közé pedig kenhetünk egy kevés pikáns lekvárt. Mennyei és nagyon egyszerű!

Mákosgubatorta

Hozzávalók:

  • 8 db szikkadt kifli
  • 5 dl tej
  • 20 dkg darált, cukrozott mák
  • 2 dkg vaj
  • 3 evőkanál méz 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 5 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojás
  • 10 dkg baracklekvár

Elkészítés: A tejet összemelegítjük a vaníliás cukorral, 2 evőkanál mézzel és a vajjal. A citrom héját a cukros darált mákhoz reszeljük, majd a mákot az édes tejhez adjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat villával felverjük, a fehérjét 4 dkg porcukorral habbá verjük.

A szikkadt kifliket felkarikázzuk, a nagyobb részüket a tojássárgákkal elkevert mákos tejbe forgatjuk, hagyjuk, hogy megszívják magukat.

Egy kapcsos sütőformát kivajazunk, az oldalát kirakjuk a félretett kiflikarikákkal, majd a mákos keveréket belehalmozzuk. 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig pirítjuk, majd a tetejét megkenjük a baracklekvárral, ráhalmozzuk a cukros tojáshabot, de ha igazán mutatós tortát szeretnénk, akár habzsákból is rányomhatunk habcsókokat.

A sütő hőfokát 130 fokra visszavesszük, és még 15 percig sütjük, szárítjuk, pirítjuk a habbal együtt.

Ha kicsit hűlt, kivesszük a kapcsos formából, és langyosan vagy hidegen szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.