Az alma a megfizethető gyümölcsök csoportjába tartozik, így mindig van itthon a gyümölcskosárban, de gondolom, az ősz beálltával ez mindenkinél így van. Az almás sütemények, piték vagy éppen az almakrémes piskóta a kedvenceink közé tartoznak, de ez a marcipános almatorta áll az első helyen.
Az omlós linzertészta és a szaftos, ízletes almás töltelék már együtt is nagyon finom, de ez a csudás összhang még fokozható egy kevés marcipánnal: elképesztően jól kiegészítheti a linzeres süteményeknél kissé szokatlan alapanyag ezt a pitetortát, sőt egészen ünnepivé, ellenállhatatlanná teszi.
Mivel az elkészült süteményt pár órán át pihentetni kell ahhoz, hogy az almás réteg teljesen megdermedjen, így érdemes már előző nap elkészíteni, így az ízek is jól összeérnek, és másnap már csak a tálalással kell foglalatoskodnunk.
Marcipános almatorta
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
A tésztához:
Elkészítés: A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat (vagy zsírt), és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze. Én zsírral készítettem, mert attól még finomabb, omlósabb lesz a tészta. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot és a reszelt citromhéjat, majd adjuk hozzá a tojássárgát, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ezután vegyük ketté, majd gyúrjuk gombócokká, és tegyük be a hűtőbe (vagy hideg helyre) legalább egy órára.
Az egyik tésztagombócot vegyük ki a hűtőből, majd enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tortaforma nagyságúra. Ezután villával több helyen böködjük meg, hogy sütés közben ne emelkedjen meg a tészta, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy tepsire. A másik tésztagombóccal is így járjunk el, majd helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 10–15 perc alatt süssük szép világos színűre. Én légkeverésnél egyszerre betettem mindkét tepsit, majd 150 fokon 10 percig sütöttem.
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Közben készítsük el az almás tölteléket.
Az almás töltelékhez:
Valamint:
Elkészítés: Az almát hámozzuk meg, majd a magházat távolítsuk el. Ezután ízlés szerint daraboljuk fel.
Egy serpenyőbe öntsük bele a bort, adjuk hozzá a feldarabolt almát és az áfonyát, szórjuk meg a cukorral, a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, majd facsarjuk rá a citromlevet, és keverjük alaposan össze. Állandó kevergetés mellett addig főzzük, míg a leve teljesen elpárolog, és az alma puhára fő – pár percig kell csak főzni.
A zselatint keverjük simára a vízzel, majd öntsük hozzá a megfőtt almához, keverjük alaposan össze, és főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről, és kevergetve hűtsük langyosra.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd helyezzük bele az egyik tésztalapot.
Ezután szórjuk meg az összemorzsolt babapiskótával, majd egyenletesen kanalazzuk rá a langyosra hűlt almás tölteléket. Helyezzük rá a másik tésztalapot, és tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd pár órára tegyük a hűtőbe vagy hideg helyre, hogy a töltelék megdermedjen.
Én az elkészült torta tetejét dermedés után marcipánnal vontam be. Először lekentem egy evőkanál sárgabaracklekvárral, majd ráhelyeztem a vékonyra nyújtott marcipánt, végül megszórtam porcukorral.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, éles késsel szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.