Írd be, mit keresel:

Omlós és egészséges fehér hús: nyúlpaprikás gombával

Míg a fehér húsú szárnyasok – a csirke és a pulyka – igen népszerű alapanyagok a legtöbb konyhában, addig a nyúlhoz alig nyúlunk... Pedig sovány, ízesebb és omlósabb, mint a szárnyasok... Érdemes megismerkedni vele!

Cookta - 2016.10.13.
Omlós és egészséges fehér hús: nyúlpaprikás gombával

Az olaszok és a franciák nagy előszeretettel fogyasztják az igen egészséges és finom nyúlhúst, évente átlagosan 7-8 kg az évi fogyasztása a teljes lakosság körében egyénre leosztva, addig nálunk csupán évi 10 dkg… Pedig könnyen emészthető, sovány, alacsony a koleszterintartalma, ráadásul hamar megfő vagy átsül, így elkészítése is gyors.

A fehér nyúlhús ráadásul nagyon jól fűszerezhető. Mediterrán ízvilággal ugyanolyan jól megvan, mint vadas mártással, de a paprikás, magyarosabb vonal is nagyon jól illik hozzá. Ha igazán omlósan szeretnénk, akkor érdemes egy kis fehérbort adni hozzá főzéskor: a bor savtartalma segít, hogy főzés közben még tovább lágyítsa a sovány húst.

Forrás:
Bozsó Barbara

Mennyei nyúlpaprikás gombával és tésztával

Hozzávalók:

  • 3 db nyúlcomb filézve vagy 50 dkg nyúlapróhús
  • 50 dkg fehér csiperkegomba
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 dl főzőtejszín (lehet zsírosabb 15–22%-os is)
  • 1 kis pohár tejföl (140 g)
  • 2,5 dl fehérbor
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csomag tortiglioni tészta (500 g)
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika
  • magyaros fűszerkeverék
  • rozmaring
  • kevés olaj

Elkészítés: A nyúlhúst a csontról leválasztjuk, majd a filét felcsíkozzuk. Ha apróhússal dolgozunk, akkor nincs vele dolgunk.

A vöröshagymát felkockázzuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Rátesszük a felcsíkozott húst, kissé megpirítjuk, várunk, míg pörzsanyag keletkezik a húson. Ha megvan, akkor a fokhagymát is rányomjuk, és megszórjuk pirospaprikával. Aki szereti, csípős pirospaprikát is használhat. Ekkor adjuk hozzá a kb. 2,5 dl fehérborunkat, rádobjuk a negyedelt, megmosott, ha kell, akkor megpucolt gombát, és kis lángon ezzel pároljuk tovább, amíg a hús puha nem lesz. Nekünk elég volt 15-20 perc, mivel apróra vágott és zsenge húsról beszélünk, nem kell órákig főznünk, párolnunk.

Forrás:
Bozsó Barbara

Forrás:
Bozsó Barbara

Főzőtejszínnel kikevert tejföllel selymesítjük: ehhez kb. 1 dl főzőtejszínt, 1 kis pohár tejfölt és 1 csapott evőkanál lisztet csomómentesen egy habverővel kikeverünk, és óvatosan a nyuszis ragunkhoz adagoljuk. Ha szükséges, a sót pótoljuk. Amint felforr, be is sűrűsödik, lágy, krémes mártás öleli körbe a nyuszis gombát.

Forrás:
Bozsó Barbara

A tésztát közben sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és a mennyei gombás nyúlpaprikást a kifőtt tésztával tálaljuk. Meghinthetjük még egy pici pirospaprikával.

Forrás:
Bozsó Barbara

A receptet és a fotót Bozsó Barbara küldte. Köszönjük!

Továbbra is várjuk olvasóink tésztás receptjeit receptversenyünkre! >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.