Írd be, mit keresel:

Trüffel, a csodás csokigolyó

A trüffel vagy trüff egy csokis bonbon, ami a szarvasgombáról (németül trüffel, franciául truffe, angolul truffle) kapta a nevét, nem az íze, hanem a kinézete miatt. Pofonegyszerűen elkészíthető, a csokinak mindenki örül, úgyhogy szuper gasztroajándék is lehet!

Cookta - 2016.10.15.
Trüffel, a csodás csokigolyó

A saját készítésű ajándék mindig személyes, mert már készítésekor a megajándékozottra gondolunk. A csokit mindenki szereti – aki azt mondja, hogy nem, az hazudik! –, így biztos siker a trüffel. Kevés alapanyag kell hozzá, ezért érdemes jó minőségű csokoládéval dolgozni. Készíthetünk egy nagyobb adag alapkrémet, amit különféle fűszerekkel, alkohollal ízesíthetünk.

A csokihoz nagyon jól illik a csili, a fahéj, a vanília, a mézeskalács-fűszerkeverék vagy a rózsabors. Alkoholból mindenképpen töményet használjunk: narancslikőr, kókuszlikőr, rum, whiskey például tökéletes a csokoládéhoz, de alkohol helyett ízesíthetünk kávéval is. A trüffelt gazdagíthatjuk reszelt narancshéjjal, aprított mogyoróval, pisztáciával, mandulával, kandírozott citrushéjakkal, de akár aszalt sárgabarackkal, rumba áztatott mazsolával is.

A megformázott golyókat a legegyszerűbb kakaóporban meghempergetni, de forgathatjuk kókuszreszelékbe, darált magvakba, csokireszelékbe is. Mutatós, ha többfélét használunk egyszerre.

Trüffel – narancsos változat

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 6 cl tejszín (min. 30%-os)
  • 2 evőkanál narancslikőr
  • 1 narancs reszelt héja
  • kb. 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor

Elkészítés: A csokoládét és a tejszínt vízgőz felett összeolvasztjuk, majd a tűzről levéve elkeverjük benne a narancslikőrt és a reszelt narancshéjat. Hagyjuk kihűlni, és hűtőben dermesztjük legalább 2 órát.

A csokoládékrém 1/4 részét kivesszük, a többit a hűtőben hagyjuk, nehogy megolvadjon. Egy teáskanállal adagoljuk a trüffelkrémet, egy tálcára formázunk a kezünkkel belőle kis labdákat. Hűtőbe tesszük, amíg kissé megkeményednek. Ezután kakaóporba forgatjuk, és kész is. Jöhet a maradék a hűtőből.

Friss bonbon – nem tartalmaz tartósítószert, ezért érdemes hűtőben tárolni és 2 héten belül elfogyasztani.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.