A trüffel vagy trüff egy csokis bonbon, ami a szarvasgombáról (németül trüffel, franciául truffe, angolul truffle) kapta a nevét, nem az íze, hanem a kinézete miatt. Pofonegyszerűen elkészíthető, a csokinak mindenki örül, úgyhogy szuper gasztroajándék is lehet!
A saját készítésű ajándék mindig személyes, mert már készítésekor a megajándékozottra gondolunk. A csokit mindenki szereti – aki azt mondja, hogy nem, az hazudik! –, így biztos siker a trüffel. Kevés alapanyag kell hozzá, ezért érdemes jó minőségű csokoládéval dolgozni. Készíthetünk egy nagyobb adag alapkrémet, amit különféle fűszerekkel, alkohollal ízesíthetünk.
A csokihoz nagyon jól illik a csili, a fahéj, a vanília, a mézeskalács-fűszerkeverék vagy a rózsabors. Alkoholból mindenképpen töményet használjunk: narancslikőr, kókuszlikőr, rum, whiskey például tökéletes a csokoládéhoz, de alkohol helyett ízesíthetünk kávéval is. A trüffelt gazdagíthatjuk reszelt narancshéjjal, aprított mogyoróval, pisztáciával, mandulával, kandírozott citrushéjakkal, de akár aszalt sárgabarackkal, rumba áztatott mazsolával is.
A megformázott golyókat a legegyszerűbb kakaóporban meghempergetni, de forgathatjuk kókuszreszelékbe, darált magvakba, csokireszelékbe is. Mutatós, ha többfélét használunk egyszerre.
Trüffel – narancsos változat
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
Elkészítés: A csokoládét és a tejszínt vízgőz felett összeolvasztjuk, majd a tűzről levéve elkeverjük benne a narancslikőrt és a reszelt narancshéjat. Hagyjuk kihűlni, és hűtőben dermesztjük legalább 2 órát.
A csokoládékrém 1/4 részét kivesszük, a többit a hűtőben hagyjuk, nehogy megolvadjon. Egy teáskanállal adagoljuk a trüffelkrémet, egy tálcára formázunk a kezünkkel belőle kis labdákat. Hűtőbe tesszük, amíg kissé megkeményednek. Ezután kakaóporba forgatjuk, és kész is. Jöhet a maradék a hűtőből.
Friss bonbon – nem tartalmaz tartósítószert, ezért érdemes hűtőben tárolni és 2 héten belül elfogyasztani.