A rántott karfiol nagy kedvenc, de megspórolhatjuk a lisztes-tojásos-zsemlemorzsás bundázást, ráadásul fűszeres és gazdag bundát készíthetünk pofonegyszerűen glutén, tojás és laktóz nélkül. Más zöldséghez is bátran használható, így érdemes beruházni egy adag csicseriborsó- vagy sárgaborsólisztre!
Indiában nagyon kedvelt a fűszeres bundában sült zöldség, ami előétel és főétel is lehet, rém egyszerű és kiadós. A pakora – vagyis a bundázott zöldség – alapja csicseriborsóliszt vagy sárgaborsóliszt, valamint víz. És persze fűszerek, amelyek nélkül nem létezik indiai fogás.
A tészta összeállítása kettő perc, bátran variálható mindenféle fűszerrel, ahogy a zöldség is lehet a karfiol mellett cukkini, répa, padlizsán, de akár krumpli is. Az mindenképpen fontos, hogy ne túl forró olajban süssük, a lényeg, hogy a zöldség éppen átsüljön, és a bunda ropogós és piros legyen. Kínálhatunk mellé fűszeres joghurtot, salátát, de akár rizsköretet is.
Pakora – karfiol vegán bundában
Hozzávalók:
Elkészítés: A csicseriborsó- vagy sárgaborsólisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, a kurkumát, az őrölt koriandert és az őrölt római köményt, ízlés szerint csilit, sót és borsot. Kevés vizet adunk hozzá, kézi habverővel elkeverjük, majd annyi vízzel hígítjuk, hogy sűrű palacsintatészta állagú keveréket kapjunk. 10 percig pihentetjük.
Közben a karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük. Bő olajat melegítünk egy serpenyőben.
A tésztamasszát átkeverjük, ha nagyon besűrűsödött volna, akkor pici vízzel hígítjuk. A karfiolt a fűszeres masszába mártjuk, majd a forró olajba tesszük, közepes hőfokon sütjük, hogy belül a zöldség roppanósra, a bunda aranybarnára süljön.
A bundás karfiolt konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja, majd melegen tálaljuk – ízlés szerinti mártogatóssal vagy körettel.