Végleg beköszöntött az ősz, és hideg, nyirkos reggelekre ébredünk, sőt van, hogy még a nap sem bújik elő. Ilyenkor igazán jól jön egy tányér finom, melengető hagymaleves.
Igazából nagyon egyszerű a franciák hagymalevese, ami valójában egyáltalán nem tejszínes, mint ahogy nálunk leggyakrabban találkozhatunk vele receptekben vagy éttermekben. Kimondottan pénztárcabarát, kiadós és finom leves, melyet kb. fél óra alatt elkészíthetünk.
Eddigi csak nagyon ritkán készültek nálam sörrel az ételek, mert valahogy mindig úgy gondoltam, hogy majd kiérződik a sör kesernyés íze. Most ezt az aggályomat félretéve készült ez a hagymaleves barna sörrel. Kíváncsian vártam, hogy végre megkóstolhassam. Mondhatom, hogy a sör kesernyés ízének nyoma sincs ebben a finom levesben. Így elégedetten kanalazgattam el a meleg levest, melyet sajtos pirított kiflikarikákkal tálaltam.
Francia barna sörös hagymaleves
Hozzávalók 2 személyre:
Elkészítés: A hagymát pucoljuk meg, majd félbevágva vékonyan szeleteljük fel.
Egy edényben hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt hagymát, és néha megkeverve pirítsuk aranybarnára. Adjuk hozzá a friss, száráról lecsipkedett kakukkfüvet, keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a barna sörrel. Lassú tűzön addig forraljuk, hogy sűrű, szaftos legyen.
Ezután öntsük fel a vízzel, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a leveskockát. Forraljuk fel, majd kisebb lángon főzzük 10–15 percig.
A kiflit karikázzuk fel, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Szórjuk meg reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben pár perc alatt süssük szép világos színűre.
Tálaláskor szedjük a levest tálkákba, majd helyezzünk rá pár darab sajtos kiflikarikát, és úgy kínáljuk.