Írd be, mit keresel:

Narancsos-mákos csoda

Ha kedvenc téli ízeinket kellene felsorolni, a narancs és a mák mindenképpen az élen lenne, no és persze a csoki, de ugye ez nem meglepő, és ő úgyis örök darab. A narancs és a mák pedig együtt is nagyon jól működik, bizonyság erre ez a különösen finom, egyszerű kevert sütemény.

Cookta - 2016.10.29.
Narancsos-mákos csoda

Narancshéj gyakran kerül mindenféle desszertbe finomra reszelve, de nagyon jól illik a téli desszertekbe a kandírozott narancshéj is. A gyümölcskenyér szinte elképzelhetetlen nélküle, de a bejgli töltelékébe, stollenbe, puszedlikbe is remek ízesítő, színesítő finomság. Készen is kapható kis kockákra vágva, de mi magunk is elkészíthetjük, tulajdonképpen nagyon egyszerű. 

Az alábbi egyszerű kevert süti különlegességét – a kandírozott narancshéj mellett – a narancslével gazdagított vajas tészta adja, amibe a viszonylag sok vaj mellett nem darált, hanem egész mákszemek kerültek, méghozzá előre megpirítva. A mák így egészen különös, szokatlan aromát kap, ráadásul a mákszemek finoman roppannak a fogunk alatt, ahogy a vajtól puha, a narancslétől illatos tésztába harapunk. És hogy mindezt sok csoki koronázza? Tökéletes ízharmónia, érdemes kipróbálni!

Narancsos-mákos kevert sütemény csokimázzal

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj
  • 20 + 2,5 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 2 narancs
  • 5 dkg darálatlan mák
  • A csokimázhoz:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 2,5 dkg vaj
  • 1/2 dl tejszín

Elkészítés: A mákot száraz serpenyőbe öntjük, és 2-3 perc alatt illatosra pirítjuk, majd átöntjük egy tálkába, hogy a forró serpenyőben meg ne égjen.

A narancsokat nagyon alaposan megmossuk meleg vízben, majd éles késsel vékonyan lehámozzuk a külső narancsszínű héjat, minél kevesebb fehér résszel. A narancsok levét kifacsarjuk.

A lágy vajat és a cukrot keverőtálban habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, ezekkel is elkeverjük. A lisztet a sütőporral elvegyítjük, majd a tojásos keverékhez adjuk, hozzáöntjük a narancslét és a pirított mákot, és simára keverjük.

Kikent, lisztezett – vagy sütőpapírral bélelt – formába öntjük a tésztát, elsimítjuk, 180 fokos sütőbe toljuk. 40–45 perc alatt megsütjük, de ellenőrizzük tűpróbával, hogy kellően átsült-e a tészta.

Közben a narancsok héját vékony csíkokra vágjuk, 1,5 dl vízzel felforraljuk, majd leszűrjük. 1 dl vizet öntünk rá, hozzáadunk 2,5 dkg cukrot, és gyenge tűzön 10–15 percet gyöngyöztetve főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük, sütőpapírra téve hűlni hagyjuk. A narancsos szirupot szörpnek elkészíthetjük…

A sütőből kivett süteményt rácson hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, elkészítjük a csokimázat: a csokit összetördeljük, vízgőz fölött megolvasztjuk a 2,5 dkg vajjal, majd hozzáadjuk a tejszínt, simára keverjük, a süti tetejére öntjük. A mákos sütit ízlés szerint a kandírozott narancshéjjal díszítjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.