Ha kedvenc téli ízeinket kellene felsorolni, a narancs és a mák mindenképpen az élen lenne, no és persze a csoki, de ugye ez nem meglepő, és ő úgyis örök darab. A narancs és a mák pedig együtt is nagyon jól működik, bizonyság erre ez a különösen finom, egyszerű kevert sütemény.
Narancshéj gyakran kerül mindenféle desszertbe finomra reszelve, de nagyon jól illik a téli desszertekbe a kandírozott narancshéj is. A gyümölcskenyér szinte elképzelhetetlen nélküle, de a bejgli töltelékébe, stollenbe, puszedlikbe is remek ízesítő, színesítő finomság. Készen is kapható kis kockákra vágva, de mi magunk is elkészíthetjük, tulajdonképpen nagyon egyszerű.
Az alábbi egyszerű kevert süti különlegességét – a kandírozott narancshéj mellett – a narancslével gazdagított vajas tészta adja, amibe a viszonylag sok vaj mellett nem darált, hanem egész mákszemek kerültek, méghozzá előre megpirítva. A mák így egészen különös, szokatlan aromát kap, ráadásul a mákszemek finoman roppannak a fogunk alatt, ahogy a vajtól puha, a narancslétől illatos tésztába harapunk. És hogy mindezt sok csoki koronázza? Tökéletes ízharmónia, érdemes kipróbálni!
Narancsos-mákos kevert sütemény csokimázzal
Hozzávalók:
Elkészítés: A mákot száraz serpenyőbe öntjük, és 2-3 perc alatt illatosra pirítjuk, majd átöntjük egy tálkába, hogy a forró serpenyőben meg ne égjen.
A narancsokat nagyon alaposan megmossuk meleg vízben, majd éles késsel vékonyan lehámozzuk a külső narancsszínű héjat, minél kevesebb fehér résszel. A narancsok levét kifacsarjuk.
A lágy vajat és a cukrot keverőtálban habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, ezekkel is elkeverjük. A lisztet a sütőporral elvegyítjük, majd a tojásos keverékhez adjuk, hozzáöntjük a narancslét és a pirított mákot, és simára keverjük.
Kikent, lisztezett – vagy sütőpapírral bélelt – formába öntjük a tésztát, elsimítjuk, 180 fokos sütőbe toljuk. 40–45 perc alatt megsütjük, de ellenőrizzük tűpróbával, hogy kellően átsült-e a tészta.
Közben a narancsok héját vékony csíkokra vágjuk, 1,5 dl vízzel felforraljuk, majd leszűrjük. 1 dl vizet öntünk rá, hozzáadunk 2,5 dkg cukrot, és gyenge tűzön 10–15 percet gyöngyöztetve főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük, sütőpapírra téve hűlni hagyjuk. A narancsos szirupot szörpnek elkészíthetjük…
A sütőből kivett süteményt rácson hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, elkészítjük a csokimázat: a csokit összetördeljük, vízgőz fölött megolvasztjuk a 2,5 dkg vajjal, majd hozzáadjuk a tejszínt, simára keverjük, a süti tetejére öntjük. A mákos sütit ízlés szerint a kandírozott narancshéjjal díszítjük.