Írd be, mit keresel:

Kandírozott narancshéj, a téli csemege

A narancs fontos téli gyümölcsünk, a szürkébb, hidegebb hónapokban az egyik legjobb vitaminforrás, aminek leggyakrabban csak a belsejét használjuk. Változtassunk ezen, készítsünk belőle kandírozott narancshéjat!

Cookta - 2016.11.02.
Kandírozott narancshéj, a téli csemege

Mennyei finomság akár magában elrágcsálva, akár süteménybe téve a kandírozott narancs, de csokoládéba mártva akár ajándékba is adhatjuk csinos üvegbe vagy celofánba téve. Arról is nem beszélve, hogy nem kerül a szemétbe, hanem okosan és jól hasznosítani tudjuk.

Elkészítése kissé macerásnak tűnhet, de valójában kevés teendő van vele, amit tulajdonképpen fél kézzel elvégezhetünk a napi konyhai teendők alatt. A végeredmény pedig kárpótol minket a befektetett energiáért, hiszen egyrészt isteni finom, másrészt sokféleképpen használhatjuk és gasztroajándékként meglephetjük vele szeretteinket. 

A kandírozott narancshéjhoz a legjobb kezeletlen vagy bio narancsot használni, olyat, amit nem vontak be tartósítóanyaggal. Ha erre nincs módunk, akkor tegyük forró vízbe 10 percre, majd vegyük ki, és forró folyó víz alatt konyhai kefével vagy dörzsis szivaccsal alaposan sikáljuk meg felhasználás előtt.

Kandírozott narancshéj

Hozzávalók:

  • 5 vastagabb héjú narancs
  • 25 dkg cukor

Elkészítés: A megmosott narancsok héját zöldséghámozóval levágjuk úgy, hogy lehetőleg minél kevesebb fehér rész legyen rajta. A narancshéjat ezután csíkokra vágjuk, tálba tesszük, bőséges vizet öntünk rá, és 24 órát állni hagyjuk. 

Másnap a narancshéjat leszűrjük, egy lábasba tesszük, felöntjük hideg vízzel, feltesszük főni, és forrástól számítva 8 percig főzzük, majd leszűrjük.

2,5 dl vizet és 25 dkg cukrot felforralunk, 5 perc után hozzáadjuk a narancshéjat, és takarékra véve a hőfokot kb. 20 percig gyöngyöztetve főzzük, időnként megkeverve. Ezután levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni.

Másnap újra felforraljuk, most már figyeljünk rá, mert sűrű a szirup, kevergessük folyamatosan, főzzük 10 percig, majd villával vagy szűrőkanállal kiszedjük a narancshéjakat, és sütőpapírral fedett tálcán szétterítjük, megszórhatjuk kristálycukorral. Hűlni és szikkadni hagyjuk. 

Ha megszáradtak, kicsit megdézsmáljuk, majd tiszta üvegbe rakjuk, vagy ha van kedvünk hozzá, olvasztott étcsokoládéba mártjuk, megvárjuk, míg a csoki visszadermed.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.