Hétköznap délután vagy egy tartalmasabb leves után este is jól jön egy gyors desszert. Ha van otthon leveles tészta és néhány alma, nagy baj már nem lehet!
Nem kell mindig bonyolult és hosszadalmas folyamatokra gondolnunk, ha sütésről van szó. Szerencsére nagyon jó minőségű leveles tészta kapható már, akár frissen, akár fagyasztva, amit változatosan felhasználhatunk a sós rágcsálnivalótól a különféle gazdag pitékig, sósan és édesen.
Egy gyors almás lepényhez tulajdonképpen a leveles tészta és az alma is elég lenne, no meg némi cukor vagy méz, de érdemes egy kis fűszert is bevetni, hogy még illatosabb, aromásabb legyen a sütink. Az almához nagyon jól illik a vanília, a fahéj, de a mézeskalács-fűszerkeverék és a gyömbér is, bátran használjuk bármelyiket, máris ünnepi, karácsonyi hangulat lesz.
Tovább ízesíthető a süti egy kis lekvárral: ha a tésztát 2-3 kanál baracklekvárral vagy narancsdzsemmel megkenjük, rámorzsolunk egy kis diót vagy mandulát, azzal is új ízeket adunk neki, nem túlbonyolítva a dolgokat, de készíthetünk alá egy kis krémet is villámgyorsan, mint az alábbi receptben.
Almás-leveles süti mandulakrémmel
Hozzávalók:
A mandulakrémhez:
Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, félbevágva kicsumázzuk, cikkekre vágjuk. Egy tálba téve meglocsoljuk egy kis citromlével, megszórjuk a porcukorral és a csipet gyömbérrel, összeforgatjuk.
A mandulakrémhez a tejszínhez adjuk a darált mandulát és a porcukrot, elkeverjük.
A leveles tésztát kiterítjük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a szélén egy éles késsel kis peremet vágunk bele, de nem vágjuk át a tésztát. A belső részt megkenjük a mandulakrémmel, rárakosgatjuk az almacikkeket.
200 fokos sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. Langyosan a legfinomabb, egy pohár tejjel vagy gyümölcsteával.