Annyiféle müzlit és magvas keveréket lehet kapni, hogy tulajdonképpen nehéz lenne a választás – ha nem olvasná el az ember az összetevők listáját... És akkor rádöbben, hogy nem is olyan egészséges, tele van felesleges cukorral és adalékokkal. Jobb, ha magunk készítjük!
A granola az egyik kedvenc reggelink, tulajdonképpen egy pirított müzli – zabpehely és mindenféle magvak keveréke –, amit tejtermékkel vagy gabonatejjel, joghurttal fogyaszthatunk. Gyors és annyira finom, hogy szerintem nemcsak napindítónak, de akár desszertnek is megállja a helyét egy krémes joghurttal és friss gyümölccsel.
Nagyon jól variálható, fűszerezhető, gazdagítható aszalványokkal, különféle csonthéjasokkal, fűszerezhetjük fahéjjal, mézeskalács-fűszerkeverékkel, vaníliával, de akár kakaóporral is.
Amióta először elkészítettem, azóta csak magam csinálom. Körülbelül 5 perc az összeállítása, pontosan tudom, hogy mi van benne, bátran lehet variálni, és nyugodtan elhagyható belőle akár a cukor, akár a méz, ha valaki cukormentes vagy vegán változatban szeretné fogyasztani.
Magvas granola házilag
Hozzávalók:
Elkészítés: Az összes száraz alapanyagot összekeverjük egy nagy tálban.
Egy kis lábosban összemelegítjük az almalevet, a mézet és az olajat, éppen csak addig, amíg a méz teljesen felolvad. A száraz anyagokhoz adjuk a mézes keveréket, és jó alaposan összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, és 160 fokra előmelegített sütőben 35–40 percig sütjük úgy, hogy 10 percenként alaposan átkeverjük.
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Jól zárható üvegben hetekig is kibírná, ha nem fogyna el pár nap alatt. 🙂