Írd be, mit keresel:

Malackaraj fűszeresen, különlegesen, mégis egyszerűen

A piacon jártunk a minap, ahol azonnal „beleszerettünk” a hentespult hűtőjéből kikukucskáló malackarajkába. :) Innen már egyenes út vezetett a sütőig, amit egy rövid, de fontos előkészület előzött meg. 

Cookta - 2016.11.12.
Malackaraj fűszeresen, különlegesen, mégis egyszerűen

A páclé közvetlenül a hús belsejébe lett injektálva, egy – a gyógyszertárban kapható – fecskendő és tű segítségével. Ezzel a többnapos pácolási folyamatot sikerült felgyorsítani. A végeredmény: egy ropogós bőrrel megáldott malac, mindenhol egyformán fűszeresen ízletes hússal. 😉

Forrás:
Kozsla Norbert

Köretként karamellizált körte készült hozzá, amit most egy tokaji aszús kész dresszinggel tálaltam, de készíthetjük otthon is, kevés mustár, olaj, tokaji aszú, ecet keverékéből, némi sóval és frissen őrölt borssal fűszerezve. 

Isteni finomság kevés munkával, hétvégére nagyon ajánlom!

Forrás:
Kozsla Norbert

Sült malackaraj

Hozzávalók:

  • 1 egész bőrös karaj, csontosan
  • 1 csomag sertésoldalas-fűszerkeverék (kívülre)
  • 1 csomag magyaros sertésfűszer (belülre)
  • 1 fej fokhagyma
  • 1-2 kávéskanál fokhagymakrém
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 1-2 evőkanál sertészsír
  • A körethez:
  • 3 db császárkörte
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 csomag tokaji aszús salátadresszing
  • csipet só
  • bors
  • szerecsendió

Elkészítés: A magyaros fűszerkeverék, fokhagymakrém és egy kevés olaj, víz keverékéből kb. 2 dl páclevet készítek, amit a húsba injektálok több helyen az ügyes kis fecskendővel. A malac bőrét beirdalom, majd bedörzsölöm az oldalas-fűszerkeverékkel. 

Egy serpenyőben pár perc alatt átsütöm minden oldalát, a bőrös felét kicsit jobban, majd egy sütőzacskóba teszem. A fokhagymát és a vöröshagymákat kettévágom, és a hús mellé helyezem. Egy kanálnyi zsiradékkal meglocsolom, és lezárom a zsákot. 160 fokon kb. 2,5 órán át sütöm, majd eltávolítom a sütőzsákot, és még 1/2 órát 220 fokon tovább sütöm. Befejezésképpen pár percet még grillezem a bőrös felét.

Közben a körtét meghámozom, a magházat eltávolítom, a gyümölcsöt felkockázom. Egy serpenyőben a cukor és a fűszerek kíséretében megkaramellizálom, majd a végén hozzáadom a tokaji aszús dresszinget, és köretként tálalom a hús mellé.

Forrás:
Kozsla Norbert

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.