Vannak, akik szerelmesei a halaknak és a tenger gyümölcseinek, mások kategorikusan elutasítják, pedig olykor nem árt újra és újra próbát tenni egy jóféle recepttel vagy egy olyan egészséges hallal, amelynek semlegesebb az íze. Bemutatjuk a tőkehalat és egy olyan receptet, amit mindenki szeret!
A halakkal hadilábon állunk, ritkán készítjük, bár tudjuk, milyen egészségesek. Sok fehérjét tartalmaznak, gazdagok ómega-3 és -6 zsírsavakban, miközben többnyire sovány húsúak, ráadásul finomak, így minden okunk megvan, hogy minél gyakrabban készítsük. Igaz, hogy a tengeri halaknak nincs nagy hagyománya a mi konyhánkban, érdemes ellesni néhány olyan receptet, aminek az alapanyagait ma már bármelyik nagyon boltban könnyen beszerezhetjük.
A tőkehal például fagyasztva és filézve minden szuper és hiper hűtőpultjában megtalálható, mégpedig jó árban, vagyis egyáltalán nem tartozik a drágább halak közé. Nincs jellegzetes hal íze, hófehér a húsa és az egyik legsoványabb tengeri halak egyike. A fagyasztott tőkehalfilé ráadásul szálkátlan, így gyerekeknek vagy szálkaparával élőknek is ideális.
Sokféle módon felhasználható, Portugáliában például nemzeti étel a tőkehal, és minden valamirevaló háziasszonynak legalább 20-féle elkészítési módját kell ismernie, de az igazán profik 365 tőkehalas receptet ismernek – minden napra egyet. Most egy olyan portugál receptet mutatunk, ami garantáltan sikert arat, ha van maradék főtt krumplink vagy krumplipürénk, akkor igazi villámfogás. A halételekkel még csak barátkozóknak is ideális, mert szinte eltűnik benne a hal: partikon falatkáknak kínálva is sikerdarab valamilyen mártogatóssal, de salátával vagy párolt zöldséggel nagyon finom főétel a kívül ropogós, belül krémes halas-krumplis golyóbis.
Bolinhos de bacalhau (tőkehalas golyók)
Hozzávalók:
Elkészítés: A krumplit héjában megfőzzük, majd langyosra hűlve meghámozzuk, felkockázzuk, majd összetörjük. A tőkehalat apróra felcsíkozzuk, a fokhagymát apróra vágjuk.
Az olívaolajat egy serpenyőben felhevítjük, beledobjuk a fokhagymát és a tőkehalat, kevergetve átsütjük, sózzuk, borsozzuk, fakanállal jól összetörjük a halhúst, és a tört krumplihoz öntjük. Hozzáadjuk a snidlinget és a tojássárgákat, és alaposan elkeverjük.
A masszából golyókat vagy hengereket formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk, és bő, forró olajban megsütjük.
Mártogatóssal, salátával tálaljuk, kis citromot kínálhatunk mellé, mert citromlével megcsepegtetve még finomabb!
Tőkehalas receptjeink még:
Tőkehal vajmártással Stahl Judittól >>